Skip to main content
Σάββατο 27 Απριλίου 2024
η νόθα οξιά του Νότου

Πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια οι ήπειροι του νοτίου ημισφαιρίου αποτελούσαν κομμάτια της μεγάλης Γκοντβάνα. Με τη διάσπαση της ηπειρωτικής μάζας τα τμήματα μετακινήθηκαν - άλλα βόρεια προς τον ισημερινό, άλλα προς το νότιο πόλο. Τα δάση της υπερηπείρου περιορίστηκαν σε λιγοστούς θύλακες: Αυστραλία (κυρίως Τασμανία), Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, νότια Ινδία, Νότια Αμερική - θραύσματα τοιχογραφίας γκρεμισμένου προϊστορικού μεγάρου, άλλοτε λαμπρού.

Στους εναπομείναντες θύλακες κυρίαρχη η νότια οξιά, το γένος Nothofagus.

Στα νότια της Νότιας Αμερικής, στις “κρύες ζούγκλες” της ηπείρου με την υψηλή βροχόπτωση, επικρατεί η Nothofagus pumilio, η λένγκα. Όνομα με προέλευση στη γλώσσα των Ιθαγενών Αμερικανών της περιοχής.  Η λένγκα φτάνει τα 300 με 500 χρόνια σε ηλικία και σχηματίζει κυρίως αμιγή δάση σε μωσαϊκό ηλικιών.

Τα υποανταρκτικά δάση στη Γη του Πυρός, τα νοτιότερα δάση του πλανήτη, κυκλώνουν την Ουσουάια της Αργεντινής, τη νοτιότερη πόλη. Θα μπορούσαμε να πούμε το φαροφύλακα του πολιτισμού. Άκρη του κόσμου, πιο πέρα και κοντά η Ανταρκτική, ήπειρος πόρταλ προς έναν άλλο πλανήτη - όσο δίδυμο από την ίδια μήτρα και γονίδια, τόσο αφιλόξενο. Που υφίσταται εξαρχής ως προοπτική για μας και θα εξακολουθεί να υφίσταται. Παράλληλα με την προοπτική της φωτιάς.

Επιστροφή στο Βορρά με λεωφορείο μέσα από τη Χιλή. Διάσχιση περιοχών εξαγορασμένων από πολυεθνικές που υπόσχονται να επιχειρήσουν βιώσιμες υλοτομίες. Πράσινη ανάπτυξη και πολιτισμός.