Skip to main content
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Ετοιμασίες πολέμου

Το φυσικό αέριο δεν εξαρτάται από την EastMed. O αγωγός αυτός πριν από μέρες, αμφισβητήθηκε από μια αμερικανική πηγή και η Ελλάς ζάρωσε ανήσυχη, αρθρογραφώντας μουδιασμένα. EastMed σημαίνει σύνδεση κοιτασμάτων Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας με την Ευρώπη, καθ' ά διδάσκουν οι χάρτες. Η Τουρκία έβγαλε από την ντουλάπα μια ρουκέτα δηλώνοντας πως δεν νοείται αγωγός χωρίς την Τουρκία.
 
Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση μιας δήλωσης με επίτιτλο «παράθυρο για αγωγό Αιγύπτου, μέσω Κρήτης, στην Ελλάδα».
 
«Παράθυρο» για την κατασκευή μικρότερων σε έκταση αγωγών φυσικού αερίου, όπως ένας αγωγός Αιγύπτου – Ελλάδας μέσω Κρήτης, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ, Κατερίνα Σώκου, ο κ. Χόχσταϊν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως διαμήνυσε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».
 
Κατά την εκτίμησή μου, ο «νέος» αγωγός θα «εφάπτεται» των ακτών Αιγύπτου και Κύπρου, μπορεί και Ισραήλ και θα καταλήγει στο Ιόνιο μέσω Κρήτης. Αυτός είναι ένας αγωγός άλλης χάραξης, από τις ίδιες πηγές άντλησης, που επίσης καταργεί εκ των πραγμάτων την φαντασιακή ένωση υδάτων Τουρκίας-Λιβύης.
 
Ναι, για όσους δεν κατάλαβαν ακόμη, είμεθα υπό την σκέπη ελληνοαμερικανικής συμμαχίας και θα τον έχουμε τον ποθούμενο αγωγό, διότι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας είναι διατηρητέα και ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ. Η νύξη του Στέητ Ντιπάρτμεντ είναι επίδειξη κυνοδόντων με τον ήχο «γκρρρρρρ» που εκβάλει η υπερατλαντική χώρα προς την χώρα του Ερντογάν. Εξάλλου, μας αρέσει δεν μας αρέσει η διακατοχή του Αιγαίου και άλλων γειτονικών θαλασσών, έχει καίρια σημασία για την διαμόρφωση υπερασπίσιμου πολεμικού μετώπου στα νερά της Ουκρανίας. Πρόκειται για πόλεμο του ΝΑΤΟ, με έμμεσα αποτελέσματα το «μπηχαίηβ ορθώς» των Βαλκανίων, καθώς και κάλυψη του Ευξείνου με την αστερόεσσα. Το ότι οι μισοί και βάλε Ουκρανοί είναι, λόγω αντιρωσισμού αντισημίτες και ψιλορατσιστές, από την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» και δώθε, δεν πρόκειται να αλλάξει τα στρατόπεδα.