Skip to main content
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Φαιδρά υποθήκη

Επειδή γνώρισα τη Θεσσαλονίκη από άγουρα χρόνια του ΚΤΕΛ Γιαννιτσών στην οδό Οδυσσέως, αρχή Μοναστηρίου, ακόμη καλντερίμι και επικοινωνία με την άλλη πόλη μέσω γραμμών τραμ, είμαι πεπεισμένος πως δεν θ' αλλάξει δραστικά στον παρόντα αιώνα, καθώς τι-πο-τε δραματικό ή ονειρώδες ή απλώς δημιουργικό δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά εάν και εφόσον κοιμηθώ δια παντός δίπλα στων γονιών μου τα οστά και στους Χαρσερέτας προγόνους μου στην Αγροσυκιά, καθώς προβλέπω, δεν θα ιδώ επίσης γέφυρα Κλειδίου-Αγγελοχωρίου, τον Θερμαϊκό κυκλωμένο από διπλή προαστειακή ράγα και την άλλη πόλη έρμαιο αναμνήσεων από πολίτες χωρισμένους μεταξύ των, από καθαρή «άστα να πάνε» νοοτροπία, προτείνω να γίνουν στην πόλη τέσσερα έργα. Ώστε στη χαλασμένη μασέλα της πολιτείας με τα φριχτά κενά, να προστεθούν τέσσερις «φρονημίτες» ή και «τραπεζίτες» που θα επιμηκύνουν το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών, ώσπου να στρίψει κάποιος το νόμισμα του νέου αιώνα.

Tέσσερις πύλες πολιτισμού της Θεσσαλονίκης:

  • Eπταπύργιο-Dungeon and shelter-μουσείο του τρόμου και αρχαιολογικοί περίπατοι. Από τα αρχαία και μεσαιωνικά τείχη έως τους τοπχανέδες, η πόλη παύει να γκρεμίζει την άμυνά της, και θυμάται, με απαρχή το Γεντί Κουλέ, τον τρόμο και το αίμα που βίωσε από ιπποδρόμιο, μάρτυρες, ζηλωτές και εκπολιορκήσεις Αράβων, Νορμανδών, Οθωμανών και ξεκληρίσματος Εβραίων. Συν τις πολιτικές δολοφονίες και τις εκτελέσεις.
  • Διοικητήριο-Μουσείο της πόλεως και της περιοχής. De Thessalonica ejusque agro. Μουσεία Πόλεων διαθέτουν ουκ ολίγες πόλεις στον κόσμο. Το παλιό υπουργείο έχει την κατάλληλη διαρρύθμιση, με κύριο συμβάν την υπογραφή της παράδοσης του 1912.
  • Παπάφειο-Βαλκανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών. Στα πρότυπα των Ακαδημιών πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, χωρίς αντεπιστέλοντα μέλη.
  • Παλατάκι και στρατόπεδο Κόδρα-μητροπολιτικό άλσος και πράσινη ανάπτυξη σε όλα τα στρατόπεδα, χωρίς κτίσματα.

Παραθέτω εικόνες και λέγω υμίν «ατουταλέρ».