Skip to main content
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
H Γιάλτα, έναν Φεβρουάριο
The Yalta Conference, Crimea, February 1945
The Yalta Conference, Crimea, February 1945

4 με 11 Φεβρουαρίου 1945, τρεις μέρες πριν τη Βάρκιζα, ο Στάλιν οργανώνει, μετά την Τεχεράνη και πριν το Ποτσνταμ, μια σύσκεψη των συμμάχων στην Κριμαία, στο θέρετρο της Γιάλτας. Καλεσμένοι, ο Ρούσβελτ και ο Τσώρτσιλ, που έχει θέσει ένα τέλος στα αθηναϊκά Δεκεμβριανά. Ο Σοβιετικός στρατός απέχει 40 χιλιόμετρα από το Βερολίνο και έχει καταλάβει την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Πολωνία. Ό Ρούσβελτ παλεύει με την Ιαπωνία με σοβαρές απώλειες που αντισταθμίζει με εντατικούς βομβαρδισμούς, και καίγεται να βάλει ο Στάλιν ένα χεράκι ώστε να διώξει τους Ιάπωνες από την ανατολική Ασία. Ήδη τον Δεκέμβριο, χάρη στην τελευταία επίθεση του Χίτλερ στις Αρδένες και τις χοντράδες του Μοντγκόμερι περί την γέφυρα του Ρεμάγκεν, οι Αμερικανοί πιέζονται φρικτά από τα τελευταία τεθωρακισμένα του εχθρού που διαθέτουν καύσιμα, σε έναν παλιόκαιρο που δεν επιτρέπει να σηκώσουν αεροπλάνα. Μόλις πέρασε η μεγάλη κρίση, χάρη στον Πάτον, που κόστισε χιλιάδες νεκρούς και αιχμαλώτους...

Ο Στάλιν δεν καλεί τον Ντε Γκώλ και θεωρεί πως οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι σοβαροί συζητητές του. Ο Τσώρτσιλ μένει σε μια ντάτσα, ενώ ο Ρούσβελτ είναι συγκάτοικος του Στάλιν. Σε λίγους μήνες, ο Τσώρσιλ θα αντικατασταθεί από τον Άττλη που θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ ο Ρουσβελτ θα πεθάνει, τελευταία είδηση που παίρνει ο Χίτλερ από την υπόγεια κρύπτη του.

Ο Τσώρτσιλ ήρθε στη Γιάλτα χωρίς ψευδαισθήσεις. Η χώρα του είναι τελατίνι από τους χιτλερικούς πυραύλους, του αρνούνται την επιστροφή της Πολωνίας στην προπολεμική κατάσταση, όπως του αρνήθηκαν η συνδιάσκεψη να γίνει στην Κύπρο, στην Αθήνα ή στην Σικελία. Βράζει που είναι ανήμπορος μπροστά στο φλερτ των δύο ισχυρότερων συμμάχων, αλλά σιωπά. Ο Στάλιν δέχεται μόνον να παρέμβει στην ανατολική Σιβηρία με σοβαρά ανταλλάγματα, και να ενεργοποιηθεί τρεις μήνες μετά την εξάλειψη της ναζιστικής Γερμανίας. Ακόμη δεν ξέρει το σοκ που του επεφύλασσε ο Τρούμαν τον Ιούλιο στο Πότσνταμ, όταν του γνωστοποίησε πως οι ΗΠΑ έχουν το όπλο των όπλων.

Στη φωτογραφία, μία από δύο ιστορικές φωτογραφίες, τις μόνες που δείχνουν τους στρατιωτικούς και πολιτικούς συμβούλους των Τριών Συμμάχων. Είναι και οι μόνες έγχρωμες. Όταν ετοιμάζουν βαλίτσες και επιστρέφουν στις χώρες τους, στην Βάρκιζα υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των δύο συντελεστών του Εθνικού Διχασμού, δεκατέσσερις του Φεβρουαρίου.