Skip to main content
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Μανιάτικα

Κυριακή μεσημέρι στα Μανιάτικα του Πειραιά με φίλους. Μου ήταν άγνωστη η περιοχή και χάρηκα όταν τα βήματα του περιπάτου μας έφεραν μπροστά στο κτίριο του κινηματογράφου "Καλιφόρνια". Ψάχνοντας είδα ότι πρόκειται για ιστορική αίθουσα που χτίστηκε το 1931 κι έγινε γνωστή στο πανελλήνιο το 1950 ύστερα από φωτιά στην αίθουσα προβολής. Ο πανικός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άτομα ανάμεσα στα οποία ένα μωρό οκτώ μηνών. Κυριακή ήταν, ΣΙΝΕΑΚ μάλλον έπαιζε.

Το κτίριο κατασκευάστηκε από το Νικόλαο Μάμα, μετανάστη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1924. Κληροδοτήθηκε στην κοινότητα Γαλαξιδίου. Τον περασμένο Ιανουάριο, το 2022, ο Δήμαρχος Δελφών συμφώνησε με το Δήμαρχο Πειραιά στην αξιοποίηση του κινηματογράφου της οποίας θα προηγηθεί πλήρης ανακατασκευή.

Ελπίζω να προχωρήσει το σχέδιο - ανθρώπινο και ουσιαστικό, με στόχο εντός του μέτρου της γειτονιάς που βάδισα στο χθεσινό περίπατο.

Στο μεταξύ, η βραδυφλεγής βόμβα που μετατρέπει το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας σε πόλη φιλική προς τον τουρίστα και μόνο, πιθανά να συμπαρασύρει το Ιντεάλ, το Άστορ και το Αελλώ. Αυτό ύστερα από την πρόσκληση προς αξιοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ δίχως δεσμευτικούς όρους για διατήρηση υφιστάμενων λειτουργιών.

Γιατί και ο Ζορμπάς, όπως και κάθε τι, κάποια στιγμή στο Netflix καταλήγει.