Skip to main content
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
Παράξενος καιρός

Κυριακή 3 Ιουλίου με ψηλές θερμοκρασίες και άνεμο. Διαβάζω για τις πυρκαγιές, 53 το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Για αύριο Δευτέρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πέντε Περιφέρειες.

Τρίτη 25 Γενάρη, πριν πέντε μήνες, πρωί μετά τη μεγάλη χιονοθύελλα. Καθηλωμένοι στα σπίτια μας και βγήκα να περπατήσω, να πιω έναν καφέ. Ο ήλιος είχε αρχίσει να λιώνει το χιόνι και απαγορευτικό για περπάτημα το αναμενόμενο πάγωμα. Συνάντησα στην είσοδο έναν Ρομά που ζει με την οικογένειά του στο υπόγειο της πολυκατοικίας και πιάσαμε κουβέντα. Μίλησε για τις αστραπές το περασμένο βράδυ την ώρα της χιονοθύελλας. Ήταν ανήσυχος. Τις είχα ακούσει κι εγώ τις βροντές κι απορήσει, πήρε το μάτι μου και λάμψη από το παράθυρο. Μου τηλεφώνησε γι’ αυτό και η μητέρα μου  — εξίσου ανήσυχη.

Είμαι τριανταπέντε χρονών, είπε ο Ρομά, έχω ακούσει το Θεό να μπουμπουνίζει με πολλή βροχή αλλά ποτέ δεν άκουσα το Θεό να κάνει χαλασμό με χιόνι.

Αυτά μου είπε, για αστραπές και για Θεό. Δεν το σχολίασα, ήθελα να κρατήσω το λόγο του απείραχτο, δικό μου. Άλλαξα τη συζήτηση και του είπα να θυμηθεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα.

Αργότερα το έψαξα στο Google. Ήταν όντως σπάνιο φαινόμενο, δεν το γνώριζα.
…Σε παγκόσμια κλίμακα, οι περιοχές που παρατηρούνται χιονοκαταιγίδες με αξιοσημείωτη συχνότητα, είναι κατά σειρά οι εξής:
Η περιοχή των Μεγάλων Λιμνών,
Οι μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ,
Η Νέα Σκωτία στον Καναδά,
Τα Βρετανικά Νησιά,
Η Ιαπωνική Θάλασσα,
Το όρος Έβερεστ.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σπάνιο και αυτός είναι και ο λόγος που ο όρος «χιονοκαταιγίδα» δεν έχει καμία απήχηση στην καθημερινότητα…

Διαμεσολάβηση του Πρωθυπουργού για να πληρώσει η Αττική Οδός τους αποκλεισμένους σε αυτοκίνητα από το χιονιά. Στο χιόνι η ευθύνη εξαντλήθηκε σε εταιρική δωροδοκία, στις περσινές πυρκαγιές η ευθύνη εκφράστηκε με εταιρική δωρεά και χορηγία.

Στο Τελευταίο Κύμα του Peter Weir, στην αρχή της ταινίας, ο Θεός αστράφτει, βροντά και ρίχνει κουβάδες πάνω σ' έναν ξεχασμένο οικισμό της αυστραλιανής ερήμου με ουρανό καταγάλανο.