Skip to main content
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
το σκηνικό

Όταν ένα κομμάτι του μανδύα της γης ζεστάθηκε στα βάθη του κάτω από την Αφρική, δημιουργήθηκε ένα διάπυρο από θερμό ελαφρύ υλικό που αναδύθηκε προς τα πάνω, διογκώνοντας τον αφρικανικό φλοιό, σπάζοντας τον στα δύο, γεννώντας την Αραβία η οποία καβαλώντας δική της πλάκα τράβηξε βορειοανατολικά. Ανάμεσα τους η Ερυθρά Θάλασσα με την ηφαιστειακή ράχη στη μέση της, χυτήριο βασάλτη για το βυθό του ωκεανού που θα καταλήξει η Θάλασσα στο μέλλον.

Ο κόλπος της Άκαμπα είναι μια χαμηλή πλημμυρισμένη λεκάνη, αρχή του μεγάλου ρήγματος μετασχηματισμού που ξεκινά από την ηφαιστειακή ράχη και τραβά βόρεια. Κατά μήκος του ρήγματος επίσης η Νεκρά Θάλασσα, η θάλασσα της Γαλιλαίας και ο Ιορδάνης. Ρήγμα παρόμοιο με αυτό που ξεκινά από τη ράχη στη μέση του Ατλαντικού και που έδωσε το μεγάλο σεισμό που κατέστρεψε τη Λισαβόνα. Ή, καλύτερα, του Αγίου Ανδρέα που ξεκινά από τη Θάλασσα του Κορτέζ - ανάλογη περίπτωση με αυτήν της Ερυθράς Θάλασσας.

Μέρος του ρήγματος της Νεκράς Θάλασσας συμπίπτει με το σύνορο Ιορδανίας Ισραήλ. Αντίθετα, το σε ευθεία σύνορο Μεξικού ΗΠΑ έχει κατεύθυνση εγκάρσια στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα.

Αυτά τα σύντομα για τη γεωλογία που είναι η σκηνογραφία της ιστορίας.

Ρωτήστε έναν σκηνοθέτη για το αν βασίζεται στο σκηνογράφο ώστε να τεθούν με ακρίβεια οι οριακές συνθήκες και προϋποθέσεις των δρώμενων, συνήθως δραματικών.