Skip to main content
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
στην Ύδρα

Αρχές καλοκαιριού το 2001 βρέθηκα στην Ύδρα με Αμερικανό φίλο. Κολυμπήσαμε στα βραχάκια, δυτικά του λιμανιού. Δίπλα μας ένας πατέρας με την κόρη του. Αυτός θα πρέπει να είχε κλείσει τα σαράντα, η κόρη στο γυμνάσιο. Μαζί και μια φίλη της. Πρέπει να ήταν στο γυμνάσιο, το κατάλαβα σαν πέρασε νεανική παρέα και απευθύνθηκαν σε αυτόν με το «κύριε» (όπως και η φίλη της μικρής). Ο πατέρας λοιπόν ξάπλωσε μπρούμυτα στην πετσέτα και η κόρη άρχιζε να τον πειράζει, χτυπώντας τον και τσιμπώντας την πλάτη του, δεν τον άφηνε σε ησυχία. Αυτός γυρνούσε και τις έδινε παιχνιδιάρικα φάπες και τις έπιασε τους βραχίονες με δύναμη ώστε να μην μπορεί να κινηθεί. Γελούσαν και οι τρεις.

«Αυτό είναι αηδιαστικό», είπε ο φίλος μου - γεννημένος και θρεμμένος σε μιας από τις μεσοδυτικές πολιτείες, τους σιτοβολώνες. Απόρησα και διευκρίνισε ότι η συμπεριφορά έχει στοιχεία σεξουαλικής κακοποίησης. Αντέδρασα και διευκρίνισα ότι είναι πατέρας με κόρη, είναι καθηγητής και τον ξέρουν πολλοί γύρω, όπως φαινόταν. Πρόσθεσα ότι αν του μετέφερε αυτό που μόλις μου έχει πει θα κατέληγε με μπουνιά στη μούρη (ψωμωμένος ο κύριος καθηγητής). Δεν πείστηκε και παρέμεινε ενοχλημένος από τη συμπεριφορά του πατέρα και την προφανή αδιαφορία του πλήθους των παρευρισκόμενων.

Από τότε πέρασαν σχεδόν 22 χρόνια. Πολλά άλλαξαν στην αντίληψή μας και πολλά μεσολάβησαν. Αποκτήσαμε περισσότερη αυτογνωσία και βλέπουμε στο πρόσωπο πολλά κακώς κείμενα δίχως να τα αφήνουμε κρυμμένα κάτω απ’ το χαλί.

Μια προειδοποίηση. Στην εποχή μας η woke κουλτούρα εύκολα, ανάμεσα στα άλλα, ανιχνεύει σεξισμό σε πολλές πτυχές της καθημερινής μας επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, ναρκισσισμός που παίρνει στεροειδή στέλνει σεξουαλικά μηνύματα προς όλους, συνοδευόμενα με ένα επιθετικό «μην αγγίζετε». Αλλοίμονο σε όποιον αν αγγίξει - σωστό. Όμως ας μην ενοχοποιήσουμε το ανθρώπινο άγγιγμα, αυτό που μας χαρακτηρίζει Μεσογειακούς και με το οποίο μεγαλώσαμε. Που αρχίζει από το οικογενειακό περιβάλλον και ξεπροβοδίζει τον άνθρωπο στην κοινωνική και την ιδιωτική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής.

Να συμπληρώσω ότι ο Αμερικανός φίλος ήταν και παραμένει δραστήριος στον ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμό.