Skip to main content
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
Συνεντεύξεων το ανάγνωσμα
Δανίκας και Κουτσούμπας εν ώρα εργασίας: Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω.
Δανίκας και Κουτσούμπας εν ώρα εργασίας: Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στα Νέα του πασχαλινού Σαββατοκύριακου. Το γεγονός αυτό, κατ΄αρχήν χαρμόσυνο, θα πρέπει να στεναχώρησε τους συντάκτες της Εφημερίδας των Συντακτών, καθώς έχασαν τη μοναδική ευκαιρία να πάρουν πρώτοι αυτοί συνέντευξη από την κυρία Μαρέβα.

Θυμίζω ότι η ΕφΣυν είχε δημοσιεύσει την πρώτη αποκλειστική συνέντευξη της Μπέττυ (εκ του Περιστέρα) Μπαζιάνα-Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2018, ισχυριζόμενη (η κυρία Μπέττυ) ότι δεν ομιλεί ως σύζυγος πρωθυπουργού αλλά ως πολίτης. H ΕφΣυν, από την άλλη, της επεφύλαξε τιμές σχεδόν αρχηγού κράτους: πρωτοσέλιδη φωτογραφία και τετρασέλιδη συνέντευξη, παρουσιάζοντάς την όχι ως «Πολίτη Μπέττυ» αλλά ως «Σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα». Μετά μας φταίει η πατριαρχία.

Μπέττυ ΕφΣυν
Από το πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν

(Ομολογώ πως περίμενα ότι η ΕφΣυν θα συνέχιζε με μια σειρά συνεντεύξεων, επίσης πρωτοσέλιδων, προβεβλημένων και εκτεταμένων, είτε με άλλες συντρόφους πρωθυπουργών, ή έστω πολιτικών, αλλά διαψεύστηκα. Το περίμενα γιατί θεωρούσα πως η ΕφΣυν είναι δυστυχώς η μόνη εφημερίδα από την οποία μπορεί να περιμένει πια κανείς την τήρηση μιας στοιχειώδους δεοντολογίας.) 

Δεν θα ασχοληθώ εδώ με τα όσα είπαν οι κυρίες (άλλωστε έχω βάλει λινκ για όποιον θέλει να διαβάσει τις συνεντεύξεις τους). Περισσότερο με ενδιαφέρουν οι συνεντεύξεις ως γεγονός και όχι ως περιεχόμενο. Την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε η συνέντευξη της κυρίας Μαρέβα ως συζύγου του πρωθυπουργού στα Νέα του Βαγγέλη Μαρινάκη, δημοσιεύτηκε και μια συνέντευξη του συζύγου της ως πρωθυπουργού στα Παραπολιτικά, που ως γνωστόν δεν είναι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτή η συνέντευξη πρωθυπουργού εν ενεργεία έχει και πρωτοσέλιδη φωτογραφία και έξι σελίδες κείμενο, αλλά πέρασε μάλλον απαρατήρητη μέσα στο εορταστικό τριήμερο. 

Οι συνεντεύξεις που δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα Παραπολιτικά είναι πολύ διδακτικές ως προς το τι απασχολεί την όποια ιδιοκτησία της εφημερίδας. Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο τελευταίο φύλλο ομιλούν με μορφή συνέντευξης (όχι άρθρου) πολλοί άνθρωποι. Για παράδειγμα, έξι πολίτες των Σερρών ομιλούν για τον δικό τους Κώστα Καραμανλή (τον τραγικά αποτυχημένο υπουργό, που είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής) και για το πόσο σημαντικός πολιτικός είναι. Οι ιδιότητες αυτών των πολιτών που στηρίζουν τον κ. Καραμανλή είναι: αγρότης, κτηνοτρόφος, εκπαιδευτικός, ιερέας, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ και αντιπεριφερειάρχης Π.Π. Σερρών, όλοι απλοί πολίτες και αυθορμήτως προσελθόντες. Ομιλεί επίσης πρώην εργαζόμενη σε ξενοδοχείο της πρώην συζύγου του Γιάννη Ραγκούση, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, η «κορυφαία ερμηνεύτρια» Γλυκερία που εμφανίστηκε όλως τυχαίως την επομένη στο κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη, η «γνωστή ηθοποιός, παρουσιάστρια και performer» Ματθίλδη Μαγγίρα που ολοκλήρωσε (μάλλον) την ψυχοθεραπεία της, η «28χρονη Κρητικιά [φυσικά] νοσηλεύτρια» Άρτεμις Νικηφόρου που είναι υποψήφια βουλευτής με την ΝΔ, η άνευ ηλικίας πλην όμως ήδη «βουλευτής Β3 Νότιου τομέα Αθηνών» Άννα Καραμανλή, ο «υποψήφιος του Σύριζα στο Κιλκίς» Π. Tονικίδης (Παύλος λέγεται ο άνθρωπος, αλλά για άγνωστο λόγο η εφημερίδα δεν αναγράφει το πλήρες όνομά του), ο «βουλευτής της ΝΔ» Γιάννης Καλλιάνος, η παραολυμπιονίκης Άννα Ντέντα, η κορυφαία ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα η οποία δεν κατεβαίνει μεν υποψήφια, αλλά μας προτρέπει «Ψηφίστε Μητσοτάκη από την πρώτη Κυριακή» και, last but not least, η «νεαρή ζωγράφος και κόρη της Νατάσας Θεοδωρίδου» Χριστιάνα Μπέτα, που πρόσφατα εξέθεσε έργα της στο φουαγιέ του «Παλλάς».

Μια άλλη εφημερίδα που δεν ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι το Πρώτο Θέμα, το οποίο πάντως του φέρεται με ασυνήθιστη στοργή και σεβασμό, δημοσιεύοντας δηλώσεις, ευχές, διαγγέλματα και χαιρετισμούς του Πολίτη Βαγγέλη, και στο έντυπο και στο σάιτ. 

Μαρινακης Πρωτο θεμα

Η δημοσιογραφική αιχμή του Πρώτου Θέματος (τουλάχιστον έτσι όπως ασκείται εκεί η δημοσιογραφία) έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Δημήτρης Δανίκας, ο οποίος αυτή την εβδομάδα παίρνει συνέντευξη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας έχει ξεκινήσει μια προεκλογική τουρνέ στα συστημικά Μέσα προβάλλοντας το αντισυστημικό προφίλ του. Το αξιοπρόσεκτο σε αυτή τη συνέντευξη δεν είναι (για άλλη μια φορά) το περιεχόμενο, αλλά η αμφίεση του δημοσιογράφου, που θέτει το ερώτημα «τι έχει ντυθεί ο Δανίκας;»

Δανικας
Ο Δημοσιογράφος Δημήτρης (αριστερά) και ο Πολιτικός Δημήτρης (δεξιά). 

Η απάντηση για τους αδαείς είναι ότι ο κ. Δανίκας δεν έχει ντυθεί δημοσιογράφος, αλλά έχει ντυθεί «Δανίκας», όπου «Δανίκας» είναι μια περσόνα των μίντια. Η περσονοποίηση των δημοσιογράφων είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης, και σηματοδοτεί τη μετάβασή τους σε ένα ανώτερο επίπεδο, όπου είναι και οι ίδιοι μέρος της είδησης και συνδιαλέγονται με τον καλεσμένο τους ως οιονεί συνάδελφοι, μέλη του εγχώριου σταρ σύστεμ. Δεν χρειάζεται να αναφέρω παραδείγματα, αλλά θα πρέπει εδώ να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο κ. Θεοδωράκης είναι η σπάνια περίπτωση δημοσιογράφου που έκανε καριέρα στα Μέσα, μετά ίδρυσε κόμμα, μπήκε στη Βουλή, και στη συνέχεια επέστρεψε στη δημοσιογραφία ― με πόση αξιοπιστία; Η απάντηση είναι ότι επέστρεψε με όποια και όση αξιοπιστία είχε και πριν μεταπηδήσει στην πολιτική, αφού είχε φροντίσει από πριν να διαμορφώσει την περσόνα «Θεοδωράκης». Αυτό του επέτρεψε να πάρει συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό, την πρώτη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας την προεκλογική τουρνέ στα συστημικά και άλλα Μέσα, και αυτό του επέτρεψε να δώσει συνέντευξη το περασμένο Σάββατο στα Νέα (τα γνωστά). Αυτό το δούναι και λαβείν του Προέδρου Σταύρου δεν είναι μοναδικό κατόρθωμα στο τρέχον σταρ σύστεμ: τα Νέα, εκτός από τη συνέντευξη της πρωθυπουργικής συζύγου, αυτό το Σάββατο είχαν και συνέντευξη της Νεφέλης Μεγκ, της τηλεοπτικής/ διαδικτυακής περσόνας/ influencer/ content creator που πήρε τη δεύτερη τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Το μέλλον όλων προβλέπεται λαμπρόν.