Skip to main content
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
Θεοβρώμα 
φωτογραφία HorsFormat/Paul Lemaire για τους Equal Times
φωτογραφία HorsFormat/Paul Lemaire για τους Equal Times

...Πράγματι, ο αριθμός των παιδιών κάτω των 18 που εργάζονται σε φυτείες κακάο (πιστοποιημένες ή μη) αυξήθηκε μεταξύ του 2013 και του 2019, φτάνοντας τα 790.000. Πιθανά, το 97% από αυτά εμπλέκονται σε μερικές από τις πλέον επικίνδυνες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων του καθαρισμού γης, της συγκομιδής κακάο με ματσέτες ή το ψέκασμα με αγροχημικά...

Η φυσική εξάπλωση του κακαόδεντρου είναι από τη λεκάνη του Αμαζόνιου έως το νότιο Μεξικό. Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάο είναι η Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική, παραγωγή από την οποία εξαρτάται η επιβίωση 6 εκατομμυρίων σε σύνολο πληθυσμού σχεδόν 30 εκατομμύρια – ο ένας στους πέντε. Ο ρόλος των 6 εκατομμυρίων σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή και στην συγκομιδή. Η εξαγωγή κυρίως στην Ευρώπη, όπου γίνεται η επεξεργασία σε σοκολάτα η οποία αποφέρει τεράστια κέρδη.

Η λογική πέθανε πρώτη.

Τελευταία στην Ακτή Ελεφαντοστού γίνονται προσπάθειες με ενίσχυση από κρατικά κονδύλια ή κεφάλαια από αναπτυξιακούς οργανισμούς ώστε να αναπτυχθεί η εγχώρια βιομηχανία σοκολάτας με την αναμενόμενη επιστροφή κερδών στην εσωτερική αγορά.

Είχα βρεθεί κάποτε σε συνάντηση της Ομάδας Βασικών Προϊόντων του Συμβουλίου. Η ομάδα είναι αρμόδια για την ενωσιακή πολιτική σε σχέση με το διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων όπως ο καφές, το κακάο, η ζάχαρη και η τροπική ξυλεία καθώς και ορισμένων μη σιδηρούχων μετάλλων. Κύρια εντολή στην ομάδα είναι η χάραξη θέσεων της ΕΕ για την εξασφάλιση βιωσιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα των συγκεκριμένων αγαθών. Ο ρόλος της είχε εκφυλιστεί σε παιχνίδια πολιτικής ώστε τα κράτη μέλη να έχουν κοινή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στήριξη υποψηφίων για υψηλές διοικητικές θέσεις σε Διεθνείς Οργανώσεις αρμόδιες για τα εν λόγω προϊόντα. Έχω αναφερθεί προηγουμένως στο περιστατικό, το κακάο ήταν στην ημερησία διάταξη και η συζήτηση έφτασε  στην παιδική εργασία στις φυτείες της δυτικής Αφρικής. Όλοι την ξόρκισαν αλλά στην κατακλείδα του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η σημασία της σοκολάτας στην οικονομία της ΕΕ και η προσεκτική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί αναφορικά με σχετικές δημόσιες δηλώσεις ενώ η στήριξη να γίνει αποκλειστικά σε εθελοντικά σχήματα πιστοποίησης.

Corporate Social Responsibility. Αυτά στην Ένωση της γκουρμέ σοκολάτας και της πρωτεΐνης από ακρίδα.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.