Skip to main content
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
there will be an answer

Οι τυρφώνες θεωρούνται οικότοποι προτεραιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες καθώς συμβάλλουν στη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αποτελεί τη βασική αιτία της αλλαγής του κλίματος.

Η τύρφη είναι ίζημα οργανικής προέλευσης το οποίο προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους Ιρλανδούς – τους φτωχούς της χώρας - αφού τη μαζεύουν - αιώνες τώρα - για να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Πριν δύο μέρες σε άρθρο των New York Times διάβασα ότι στην Ιρλανδία βρίσκονται περισσότεροι από τους μισούς υψηλούς τυρφώνες της Ένωσης - τυρφώνες δηλαδή που έχουν την επιφάνειά τους πάνω από το επίπεδο του εδάφους της γύρω περιοχής. Λέγεται ότι πλην της σπανιότητάς τους οι υψηλοί τυρφώνες αποτελούν τη σημαντικότερη γεωμορφή όσον αφορά στη δέσμευση του άνθρακα.

Από το ίδιο άρθρο έμαθα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θυμωμένη με τους Ιρλανδούς που αψηφούν εθνικές και ενωσιακές νομοθεσίες και χρησιμοποιούν τύρφη από το σπάνιο και σημαντικό οικότοπο για θέρμανση, κάτι που βέβαια προβλέπεται να εντατικοποιηθεί το φετινό χειμώνα.

Μου ήρθε φλασιά: πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις 7 του Οκτώβρη του ‘21, έγραψα μικρή σημείωση για την ενεργειακή κρίση που πλησίαζε και αντέγραψα από τον Οδυσσέα τη μεγάλη ματιά του Joyce στους τυρφώνες, στην τύρφη, στην φτώχεια και τη διείσδυση της πέννας του στην παρηγοριά των σκέψεων του Father Conmee:

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου. Προβλέψεις για ενεργειακή φτώχεια το χειμώνα που έρχεται, τον οποίο τα μερομήνια τον είδαν βαρύ και ασήκωτο. Προκαταβολή θαλπωρής με λέξεις, επιδότηση από κάποιον περιφρονημένο από το Νόμπελ. Από τον Οδυσσέα του James Joyce, όταν μας μίλησε για τους φτωχούς του κόσμου:

Moored under the trees of Charleville Mall Father Conmee saw a turfbarge, a towhorse with pendent head, a bargeman with a hat of dirty straw seated amidships, smoking and staring at a branch of poplar above him. It was idyllic: and Father Conmee reflected on the providence of the Creator who had made turf to be in bogs whence men might dig it out and bring it to town and hamlet to make fires in the houses of poor people.