Skip to main content
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
υγρότοποι
φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Χαΐνη
φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Χαΐνη

Το αρχιτεκτόνημα είχε φιλοδοξία Gaudi και κατέληξε σε κακή απομίμηση σκηνικού στον πλανήτη των πιθήκων. Βραβεύθηκε με Tourism Award 2022 αφού προσγειώθηκε στο άνοιγμα ερημικής κοιλάδας της Ίου, καταστρέφοντας έναν παράκτιο υγρότοπο (το Έλος Παππά), καταστρατηγώντας ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, έχοντας καταχωρηθεί στρατηγική επένδυσή από αρμόδιο Υπουργείο (από αυτές που ορθώς θέλουμε να προσελκύουμε και ορθώς πιστεύουμε ότι θα είναι σωτήριες), έχοντας αγνοήσει πρόστιμα εξαιτίας της καταπάτησης από υπηρεσίες άλλου αρμόδιου Υπουργείου.

Το αρχιτεκτόνημα έχει ενσωματώσει σύστημα από πολυεπίπεδες πισίνες μπροστά στα δωμάτια. Δεν ξέρω αν το νερό που χρησιμοποιεί (σε μια από τις πλέον άνυδρες περιοχές της Ευρώπης), είναι θαλασσινό ή γλυκό. Ξέρω, μου έχουν πει, ότι αυτοί οι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι είναι σωτήριοι για τα αποδημητικά πουλιά που πετούν πάνω από Σαχάρα και αλμυρό νερό έχοντας κάψει τα σωθικά της μηχανής τους. Η μόνη τους επιλογή.

Γλιστρούμε σε κατάσταση χείριστης διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι αυτό είναι συλλογικό καθώς στο ολίσθημα συμμετέχουμε όλοι, έστω και ασυνείδητα. Ανάσα το γεγονός ότι μετά την αντίδραση η εναλλακτική LIFO απέσυρε διαφημιστικό άρθρο από την ιστοσελίδα της που έδινε εύσημα στη στρατηγική επένδυση στην Ίο - στη φιλοπεριβαλλοντική επένδυση, ενταγμένη σε πράσινη εθνική πολιτική. 

Ζητώ να το σκέφτεστε πριν ανεβάζετε σέλφι σε πισίνα σε Μύκονο ή Σαντορίνη. Κάποιος σάπιος κρίκος ίσως υπάρχει που αγνοείτε, κι όταν σπάσει η αλυσίδα δεν θα είσαστε άμοιροι ευθυνών. Το έχουν επισημάνει και οι πρόγονοί μας άλλωστε.

Ξέρω κάποιον που πήγε με την οικογένειά του διακοπές στο πατρικό του, σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν μπόρεσε να πάει μέχρι τον Αστακό για ένα μπάνιο γιατί σκεφτόταν τα λεφτά της βενζίνης.

Πριν το σέλφι στη Μύκονο λοιπόν, σκεφτείτε το πού διανυκτερεύουν κάποιοι εργαζόμενοι εκεί στον τουρισμό. Που δεν μπόρεσαν ίσως να πάνε για διακοπές στο πατρικό τους κάπου κοντά στο Μεσολόγγι.

Οι παλιές φωτογραφίες της Αλεξάνδρας Χαΐνη.