Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των μεταγραφών μια μεταγραφή δεν αποδείχτηκε τόσο κραυγαλέα άκυρη, κυρίως λόγω του εντελώς λανθασμένου timing της, με αποτέλεσμα να σιχτιρίζουν και οι τρεις πλευρές που ενεπλάκησαν: και το άτομο που μεταγράφηκε και εκείνοι που το έδωσαν και εκείνοι που το πήραν. Αυτό δηλαδή είναι το πραγματικό μεγαλείο, ότι δεν υπάρχει κανείς κερδισμένος, ότι όλες οι πλευρές έχουν βγει πολύ χαμένες. Ο λόγος για την μεταγραφή της Ιωάννας Μάνδρου. Τα τελευταία 15 από τα 40 χρόνια της καριέρας της τα είχε περάσει στο συγκρότημα Αλαφούζου. Τέλη Σεπτέμβρη σκάει η βόμβα, φεύγει και πάει στο Mega. Αλλά τέλη Σεπτέμβρη ήμασταν ακόμα μια άλλη χώρα, με πολύ πιο ήρεμα νερά να επικρατούν στην πολιτικοδικαστική πραγματικότητα. Δεν το είδαν να έρχεται, με αποτέλεσμα να φύγει από τον Σκάι τώρα που δίνει τον υπέρ πάντων κυβερνητικό αγώνα στον τομέα της Δικαιοσύνης, σε μια σεζόν που θα την είχαν περισσότερο ανάγκη από ποτέ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κλπ.
Και πηγαίνει στο Mega, τώρα που με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας παραπέμπεται σε δίκη, για το αδίκημα της χρηματοδότησης εγκληματικής οργάνωσης και υποκίνησης αθλητικής βίας, σε σχέση και με τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού, ο ιδιοκτήτης του καναλιού και της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελος Μαρινάκης. Τι να σώσει και πώς να σώσει εδώ η Ιωάννα Μάνδρου, τι να βγει να πει ως ρεπορτάζ, τι στάση να τηρήσει, εδώ δεν είναι μια Τουλουπάκη εναντίον όλων για να τη βάζει στη θέση της, εδώ στο γενικό πόλεμο βρέθηκε ξαφνικά στην μέση, καράβια βγήκαν στη στεριά και πιάσανε τα όρη, ποιος είδε βάρκα στο Χελμό, στο Μέτσοβο βαπόρι.
Θα πει κανείς υπάρχει λόγος ειρωνείας εδώ; Το αντίθετο δεν θα ήταν το προβληματικό, να λειτουργεί η κάθε Μάνδρου ως πληρωμένο πιστόλι, το οποίο αλλάζοντας μέσο κάνει μοιραία στροφή εκατοντάδων μοιρών προκειμένου να λέει πάντα τη γνώμη του εκάστοτε αφεντικού; Είναι κακό να υπάρχει μια ιδεολογική ταύτιση με αξίες; Πόσοι ιδεολόγοι μας έχουν απομείνει; Μας περισσεύουν για να πέσουμε να τους κανιβαλίσουμε, λες κι ήταν πτώματα τριγύρω απ’ τον Παρθενώνα κι εμείς λανθιμικά γατιά; Απόλυτα εύλογα όλα αυτά και αντίλογο δεν έχουν, απλά είναι σαν να αποκτάς τον Μέσι στα ντουζένια του και να τον βάζεις να παίξει τερματοφύλακας. Στερείσαι όλα όσα γεννήθηκε να κάνει, όλα όσα του χάρισε απλόχερα η φύση αλλά και η σκληρή δουλειά του για να φτάσει ως εδώ, τοποθετώντάς τον ξαφνικά σε μια θέση που και σωματοδομικά δεν του πάει. Και αυτό είναι τελικά και το πιο καίριο: σε μια τέτοια περίπτωση πέραν απ΄το πόσο θα υπέφεραν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, πάνω απ’ όλα θα υπέφεραν οι ίδιοι οι ποδοσφαιρόφιλοι. Οπότε το πρόβλημα δεν είναι το ό,τι να ΄ναι αυτού του τόπου, το πρόβλημα είναι ότι υποφέρουμε εμείς οι αγνοί δικαστόφιλοι, όλοι εμείς οι λάτρεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης και των ανωτάτων δικαστικών πηγών της Ιωάννας Μάνδρου. Δεν αντέχεται άλλο αυτό το κακόγουστο αστείο. Φέρτε την Ιωάννα πίσω στον Σκάι. #free_mandrou. Ή ακόμα καλύτερα, στην πιο win - win πιθανή εξέλιξη, να τα ξαναβρεί ο κύριος Βαγγέλης με τον κύριο Κυριάκο. Για όλους τους υπόλοιπους λόγους του κόσμου, αλλά δίπλα σε αυτούς και για να ξαναπαίξει η Ιωάννα στη φυσική της θέση.
Αρκετά όμως με τις τρολιές. Ας μιλήσει επιτέλους κάποιος σοβαρά σε αυτόν τον τόπο ή έστω σε αυτό το κείμενο. Όπως για παράδειγμα, εκ μέρους της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, η κυρία Έφη Αγαθονίκου:
Με τα αρχικά Α.Π. εννοούμε βέβαια παγίως τον Άρειο Πάγο, αλλά εδώ δεν πρόκειται για woke ή καλιαρντά χρήση του θηλυκού γένους, δεν πρόκειται για ομαδικό πορτρέτο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας συντεθειμένου σε σώμα και ενδεδυμένου με γουνάκια, πρόκειται για το περίφημο πορτρέτο της Ά(ννας) Π(αναγιωταρέα), πρώην εκπροσώπου τάφου Αμφίπολης και τα πολλά τελευταία χρόνια άμισθης ειδικής συμβούλου της μοναδικής ακλόνητης υπουργού των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας «Έχετε Πάρει Εκατομμύρια» Μενδώνη. Άννα όπως καμία άλλη, των παστέλ του Τέτση Άννα, Άννα με το γκουάς που σβήνει, ατέλειωτη Άννα. Μα όταν βρωμίζουνε οι τοίχοι, τρέχει να βρει τη συμμορία, η Άννα με τους κολλητούς, η Λίνα τσαμπουκάς στην Αργολίδα.
Ένας πίνακας της Άννας Παναγιωταρέα ανεβαίνει στην Εθνική Πινακοθήκη, πίνακες τους οποίους κατέβασε από την Εθνική Πινακοθήκη βουλευτής της Νίκης ως βλάσφημους δεν λένε να ξανανέβουν και για το λόγο αυτό, με επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, 24 δημιουργοί έργων, τα οποία εκτίθενται ή αποτελούν μέρος της Συλλογής της Πινακοθήκης, καθώς και οι κληρονόμοι ή νόμιμοι εκπρόσωποι καλλιτεχνών, των οποίων έργα βρίσκονται στους χώρους της Πινακοθήκης, ζητούν την προσωρινή απόσυρση των έργων τους από τους εκθεσιακούς χώρους, έως ότου επανεκτεθούν τα έργα που Χριστόφορου Κατσαδιώτη:
Αλλά φαίνεται πως το Υπουργείο Πολιτισμού έχει φουλ αλληλογραφία αυτές τις μέρες:
Αναφορικά με την αίτηση των Εντολέων μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού:
Πράγματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανεβασμένα στην πολιτισμική πραγματικότητα της χώρας: στην Εθνική Πινακοθήκη μια Παναγιωταρέα του Τέτση, μια Τούτσι του Σεφερλή στο Περοκέ. Πράγματα που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανεβασμένα στην πολιτισμική πραγματικότητα της χώρας: τα έργα που βανδάλισε στην Εθνική Πινακοθήκη ο βουλευτής της Νίκης (και τα οποία με νεότερη ενημέρωση δεν πρόκειται να επανεκτεθούν πριν τις αρχές Μαϊου), η σκηνή που θα γυρνούσε στην Ακρόπολη ο Λάνθιμος για την ταινία του, αλλά το ΚΑΣ δεν του επέτρεψε την άνοδο ποτέ, προφυλάσσοντας την ιερότητα του βράχου από weird βλασφημίες.
Το ζήτημα ίσως τελικά είναι πως όλος αυτός ο τραγέλαφος, όλο αυτό το συνολικό γκροτέσκο, ενώ καταρχάς απόλυτα ταιριαστά κουμπώνει με την συνολική πολιτική εικόνα της χώρας, είναι τόσο απάλευτη όλη η υπόλοιπη εικόνα, ώστε όλα αυτά αντί για συμπλήρωμα του παζλ και κερασάκι στην τούρτα, να λειτουργούν τελικά αντιστικτικά ως comic relief. Δηλαδή, προφανώς και δεν είναι ανάλαφρο ζήτημα η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά σε σχέση με την καθεστωτίλα την οποία βιώνουμε, είναι - δεν είναι μια ακόμα έκφανσή της, αν μη τι άλλο ας πιστώσουμε στο πορτρέτο της Α.Π. ότι μας προσέφερε ένα -σύντομο μεν, πολύτιμο δε- ευφορικό διάλειμμα.