Skip to main content
Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Του κύκλου τα γυρίσματα

Αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρείας «Ι.Κ. Μαντζουράνης – Ι.Ν. Μαγγανιάρης και Συνεργάτες: Δικηγορική Εταιρεία» και διαβάσει το βιογραφικό σημείωμα του Ιωάννη Μαντζουράνη, θα πληροφορθεί μεταξύ άλλων ότι ο Ιωάννης Κ. Μαντζουράνης γεννήθηκε το 1952, και ότι «Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εκλεγείς στο 1ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων από 1982 – 1987, Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου από 16-11-1982 έως 18-1-1984, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης από 19-1-1984 έως 8-8-1985 και Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, για θέματα της Δημόσιας Διοίκησης από 20-8-1985 έως 19-2-1987». Καμία πολιτική δραστηριότητα ή εμπλοκή του δεν σημειώνεται μετά από αυτή την ημερομηνία. Καμία αναφορά σε ονόματα όπως Κουτσόγιωργας, Κοσκωτάς, Τσίπρας ή Παππάς. Περίεργο; Όχι ακριβώς.

Αν ανατρέξει κανείς στη ιστοσελίδα του Γιάννη Μαντζουράνη και διαβάσει το βιογραφικό σημείωμα, θα διαπιστώσει και πάλι ότι κατά τα φαινόμενα η πολιτική δραστηριότητα του κ. Μαντζουράνη ολοκληρώνεται το 1987, όπως ανωτέρω. Στην ιστοσελίδα θα βρει πληθώρα άρθρων, συνεντεύξεων και δηλώσεων του Γιάννη Μαντζουράνη, όπως και την ενότητα «Αρχείο», η οποία προσφέρει «Περιήγηση σε ένα πολιτικά ενδιαφέρον υλικό μέσα από την παρουσία του Γιάννη Μαντζουράνη στα ΜΜΕ. Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά και ανάγνωση με αναφορές στον ελληνικό δημόσιο βίο τις τελευταίες δεκαετίες». Ορισμένες λέξεις-κλειδιά βέβαια δίνουν μηδενικό αποτέλεσμα. 

 

Ας σημειωθεί ότι αυτή η ιστοσελίδα έχει μια πολύ ασυνήθιστη αντιμετώπιση για τα cookies (και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες), ωσάν να μην υπήρξε ποτέ νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων: ο επισκέπτης δεν μπορεί ούτε να αρνηθεί ούτε να παραμετροποιήσει τα cookies. Όσο για το ποιες είναι αυτές οι άλλες παρόμοιες τεχνολογίες, πίστευε και μη ερεύνα. 


Αν ανατρέξει κανείς στο προφίλ του Γιάννη Μαντζουράνη στο Twitter, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει χώρος για βιογραφικό, και ως ιδιότητα αναφέρεται μόνο το «Δικηγόρος». 

Αν ανατρέξει κανείς στο κανάλι του Γιάννη Μαντζουράνη στο YouTube, θα διαπιστώσει ότι η ενότητα About είναι κενή. 

Αν ανατρέξει κανείς στη σελίδα του δημοσίου προσώπου (Public figure) «Γιάννης Μαντζουράνης» στο Facebook και διαβάσει την ενότητα About, θα πληροφορηθεί επιτέλους ότι ο Γιάννης Μαντζουράνης είναι «Δικηγόρος - Μέλος Εκλογικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

Αν τώρα ανατρέξει κάποιος στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διαβάσει το βιογραφικό σημείωμα του Γιάννη Κ. Μαντζουράνη, θα πληροφορηθεί μεταξύ άλλων ότι «Είναι μέλος του ΔΣΑ, των Ενώσεων Ελλήνων Ποινικολόγων και Συνταγματολόγων, υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης σε πολύκροτες πολιτικές δίκες. Εκπροσώπησε το Δημόσιο στις δίκες για τις τηλεοπτικές άδειες, υπερασπίζεται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Ειδικά Δικαστήρια για την υπόθεση Καλογρίτσα και τη «σκευωρία» Novartis, εκπροσωπεί τον Αλέξη Τσίπρα στις Αγωγές για τις συκοφαντίες περί της νοικιασμένης παραθεριστικής κατοικίας».

Από αυτή τη διατύπωση θα μπορούσε κανείς να σχηματίσει την εντύπωση ότι η ανεξάρτητη εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα στοιχεία. Αλλά αν η κ. Τουλουπάκη δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως ο κ. Μαντζουράνης, εκτός από το να «υπερασπίζεται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Ειδικά Δικαστήρια», είναι και ο ίδιος στέλεχός του; 

Αν ανατρέξει κανείς στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, θα διαπιστώσει ότι ο Γιάννης Μαντζουράνης είναι μέλος της από το 2022, όταν εξελέγη 39ος στην Περιφέρεια Αττικής, πάνω από τον Νίκο Μπίστη (57) αλλά κάτω από τον Στέφανο Τζουμάκα (21).

Αν το δει κανείς ρομαντικά, ο κύκλος που ξεκίνησε με την εκλογή του κ. Μαντζουράνη ως αναπληρωματικού μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο πρώτο του Συνέδριο τον Μάιο του 1984, ίσως να ολοκληρώθηκε μετά από 38 έτη με την εκλογή του κ. Μαντζουράνη ως μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο του Συνέδριο τον Μάιο του 2022. 

Αλλά μπορεί και όχι. Τους κύκλους στη ζωή, τους έχει περιγράψει καλύτερα απ΄όλους ο Κορνάρος, αιώνες τώρα: 

Tου Κύκλου τα γυρίσματα, που ανεβοκατεβαίνουν,
και του Τροχού, που ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πηαίνουν·
και του Καιρού τα πράματα, που αναπαημό δεν έχουν,
μα στο Kαλό κ' εις το Kακό περιπατούν και τρέχουν.