Skip to main content
Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
δυτικά της Πύλου

Το νετρίνο είναι ένα ελαφρύ σωματίδιο δίχως ηλεκτρικό φορτίο. Τα νετρίνα γεννήθηκαν με τη Μεγάλη Έκρηξη, το Big Bang, και εξακολουθούν να γεννιούνται στις καρδιές των άστρων, σε εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων, από φυσική ραδιενέργεια στο εσωτερικό της γης, από κοσμική ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα, σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, σε επιταχυντές στην Ελβετία.

Το σύμπαν βρίθει από νετρίνα. 

Τα νετρίνα είναι τόσο ελαφρά που διαπερνούν τα πάντα. Για να τα ανιχνεύσεις πρέπει να κρύψεις ειδικά «τηλεσκόπια» στα βάθη της γης ή στα βάθη των ωκεανών. Όπως αυτό το τηλεσκόπιο που ποντίστηκε στο Φρέαρ των Οινουσσών δυτικά της Πύλου, τοπογραφικό χαρακτηριστικό γνωστό επίσης ως Calypso Deep. Στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, εκεί που η αφρικανική πλάκα σφίγγει χαμηλά το χέρι με την ευρασιατική. Εκεί που πάχη ιζημάτων από άδεια κελύφη χαμένων ζωών θεμελιώνουν μελλοντικά βουνά ή ανακυκλώνονται στο μάγμα του μανδύα.

Το πείραμα της Πύλου σχεδιάστηκε για να εξηγήσει τη Μεγάλη Έκρηξη. The NESTOR Project: Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research Project.

Ο Νέστορας δεν σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει ψυχές. Πριν πολλά χρόνια όμως, τότε που οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα για την ύπαρξη των νετρίνων, γνώριζαν ότι το σύμπαν έβριθε από ψυχές και τις ανίχνευαν με τις καρδιές του. Μέσα σε σπηλιές στη Γαλλία, σε τελετές στη Σιβηρία, σε χορούς στα πουέμπλο των Χόπι, στις κορφές των Μετεώρων.

Τώρα οι καρδιές ξέχασαν να το κάνουν κι έχασαν τη δύναμη.

Κάποιοι προσπάθησαν να υπολογίσουν το βάρος μιας ψυχής χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλο τους. Κατέληξαν ότι ζυγίζει εικοσιένα γραμμάρια. Βαρύτερη από ένα νετρίνο.

Αυτό όμως αμφισβητείται από τους περισσότερους και κανένας δεν ασχολείται πλέον σοβαρά με το να μετρά ή να ανιχνεύει ψυχές στο σύμπαν.