Skip to main content
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
H αιωρούμενη Mπελεφουσκιανή δημοκρατία του Καζακστάν [Μια αλληγορία]
Laputa Castle in the Sky
Laputa Castle in the Sky

Τέσσερις φορές μετονόμασαν την πρωτεύουσά τους, πάντα συσχετισμένη με τον Σαμάνο φύλαρχό τους. Δεν ξέρω γιατί ο Ιωνάθαν Σουιφτ δεν συμπεριέλαβε από το 1713 τους Καζάκους σε αναγκαστική σάτιρα στο γνωστό έργο του, αλλά βρίσκω ευάρμοστο να το πράξω μετά από περίπου τρεις αιώνες σε αυτό το σημείωμα. Ένατο σε μέγεθος κράτος της Υφηλίου, πολλές στέππες, διαφθορά όση μπορεί να αντέξει ένα παραμύθι, και μια θέση στον πλανήτη, ταμάμ για να μεταβληθεί σε κόλαση η Ευρασία. Ιστορικά, ένα κράτος τόσο χύμα, ώστε είτε μπαινόβγαιναν Σκύθες, είτε Ούννοι, κατάφεραν να παραμείνουν αθλητικοί, συχνά εξεγερμένοι, με ταξικές διαφορές που εάν προλάβαινε ο Λένιν θα είχε συγγράψει το «ένα βήμα εμπρός, δυο συνωμοσίες πίσω».

Τώρα, τρίτη εξέγερση σε 35 περίπου χρόνια. Μόνον λιτοδίαιτοι βουδιστές, άρα τελείως εύπιστοι, δεν βλέπουν πως από το σύνορο του Καζακστάν με την Κίνα και μεσολαβώντας (θεωρητικά) η Μογγολία, κοντεύουμε να ανιχνεύσουμε μια ιστορική πληγή στον παγκόσμιο χάρτη. Είναι μια κήλη ανεπιθύμητη στον κρατικό ανταγωνισμό -η στέππα θα ορίζει τα υπόλοιπα. Μετά την Ουκρανική δυσφορία (που την έζησαν οι Ναζήδες στον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο, αναδεχόμενοι με κόπο συμπάθειες που δεν επιθυμούσαν) δεν είναι πλέον τόσο απλό για τους Ρώσους να πήξουνε στο τανκ και στα πυραυλάκια τα ρωσοουκρανικά σύνορα. Θα αναμορφώσουν τα επιθετικά τους σχέδια, αφού η στέππα, όπως και η ρασπουτίτσα άλλοτε, είναι κακοί αγωγοί μιας άνετης νίκης. Η «εξέγερση» (τρόπος του λέγειν) του Καζακστάν, θα επιτρέπει στην κυρία Ψάκι να σχολιάζει με πλαστή ουδετερότητα τα πρόσφατα γεγονότα: η Ουκρανία πάει για συμβιβασμό, η τράπουλα, μπορεί να έχει λειψά χαρτιά, αλλά μια κέντα θα την συμπληρώσει, ενώ το ύφος μου επιτρέπεται να είναι σκοπίμως σκοτεινό, τουλάχιστον έως την στιγμή που η Κίνα θα επιλέξει σύμμαχο.

Όσο για τον Γκιούλιβερ που έδεσε με παλαμάρια τον Μπελεφουσκιανό στόλο και τον έσυρε στα αγκυροβόλια της Λίλιπουτ, δεν είναι αρκετός λόγος για να συγκρατηθούν οι Κοζάκοι και οι Τάταροι, αφού η επόμενη περιπέτεια θα συμβεί στην χώρα των (παραλόγων) αλόγων, ονόματι Χουίχνχνμ.