Skip to main content
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Κορυφαίοι στο είδος τους
Στη μάχη για τον περιορισμό του καταστροφικού οικολογικού αποτυπώματος της βιομηχανίας της μόδας, ξεκάθαρα.
Στη μάχη για τον περιορισμό του καταστροφικού οικολογικού αποτυπώματος της βιομηχανίας της μόδας, ξεκάθαρα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι σαββατιάτικες εφημερίδες κυκλοφόρησαν την Παρασκευή και οι κυριακάτικες εφημερίδες κυκλοφόρησαν το Σάββατο, λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος. Ευλόγως θα αναρωτηθείτε, αφού η εορτή αυτή πέφτει πάντα Δευτέρα, γιατί οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου που δεν εμπλέκονται ημερολογιακά μετέθεσαν την κυκλοφορία τους; Η απάντηση είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τον εκδότη ως τον κλητήρα, αλλά και οι διανομείς και οι αναγνώστες, ήθελαν να περάσουν ένα ανέφελο τριήμερο απαλλαγμένο από δουλειά, καθώς η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία. Και η ανάγνωση των εφημερίδων δεν είναι πλέον σχόλη, είναι δουλειά

Αργία η ημέρα του Αγίου Πνεύματος; Όχι ακριβώς ― θεωρείται αργία για τους εργαζόμενους σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, τους τραπεζικούς υπαλλήλους, καθώς και μισθωτούς σε συγκεκριμένους κλάδους (εδώ κάνω copy/paste): Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Όπως θα έλεγε και ο ποιητής, «εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις αυτούς να σου απομένουν, που σημαίνει: με άλλους τόσους την ξαναφτιάχνεις» ― ή, όπως θα έλεγε και ένας πολιτικός, «Αυτή είναι η Ελλάδα».

Αμερικανικός μεντορισμός

Πίσω λοιπόν στην εφικτή Ελλάδα: χάρις στο πρόγραμμα Rolex Mentoring και το συνοδευτικό φεστιβάλ τεχνών που έγινε στην Αθήνα συνειδητοποιήσαμε ότι οι ξένοι έχουν δανειστεί και οικειοποιηθεί το μυθικό πρόσωπο του Μέντορα και τον έχουν κάνει ρήμα, ενώ εμείς οι (ας πούμε) συμπατριώτες του δεν έχουμε ρήμα στα ελληνικά για το mentoring. Είναι βέβαια ζήτημα χρόνου να αποκτήσουμε, αρκεί να το θελήσουν αρκετοί δημοσιογράφοι, διαφημιστές και ινφλουένσερς ― εκτός κι αν τους προλάβει ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης των «ευπωλήτων». Πώς θα είναι αυτό το ρήμα; Μεντορίζω; Μεντοράρω; Μεντορεύω; Αμετάφραστο, ως κάνω (ή υφίσταμαι) Μέντορινγκ; (Σημειώστε ότι το θέμα ήδη ετέθη από έναν αναγνώστη της Καθημερινής, ο οποίος περιορίστηκε στο ουσιαστικό και απέφυγε τη δυσκολία του ρηματικού τύπου.) Καμία σημασία δεν έχει το ρήμα, η ζωή θα δώσει τη λύση που πρέπει. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα απεργούν οι Μέντορες την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, και αν θα τους ακολουθούν οι Μεντορευόμενοι.

Αμερικανικός μεντορισμός, αι βλαβεραί συνέπειαι αυτού

 

Αυτό το σαββατοκύριακο, ίσως εν όψει του εορτασμού του Κατακλυσμού, το Βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη αποφάσισε να σώσει τον πλανήτη μέσω του ένθετου/έκθετου περιοδικού BHMAgazino που διευθύνει η Μαργαρίτα Σφέτσα, "Διευθύντρια Πολιτισμού" του καταστήματος. Είχε λοιπόν «SPECIAL ISSUE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», με κύριο θέμα «SAVE THE PLANET» και εξώφυλλο τη Ζωή Δημητράκου-Πολυχρονοπούλου, η οποία ίσως δεν έχει την αίγλη της Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά είναι κόρη ελληνίς και πρώην αθλήτρια της καλαθοσφαίρας, μέλος του εγχωρίου σταρ-σύστεμ και ασχολείται με το περιβάλλον. Άλλωστε όποιος δει τη φωτογραφία του εξωφύλλου, αυθορμήτως θα συμπεράνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μια γυναίκα που δίνει τη «μάχη για τον περιορισμό του καταστροφικού οικολογικού αποτυπώματος της βιομηχανίας μόδας». Στηρίζουμε.

 

Οι επιλογές των προσώπων στα έντυπα της κ. Σφέτσα είναι πάντα πρώτης τάξεως, και αυτό φαίνεται από τους επιθετικούς προσδιορισμούς που τις συνοδεύουν. Δεν υπάρχουν δευτεράντζες στον σύμπαν της Διευθυντρίας Πολιτισμού. Στο περιοδικό, θα συναντήσουμε μόνο διάσημους ακτιβιστές και βιώσιμα κτίρια από κορυφαίους αρχιτέκτονες.  Στον ένθετο «Β : Πολιτισμός» της εφημερίδας, θα συναντήσουμε μια διάσημη αμερικανίδα μεσόφωνο (πάντα είχα την απορία: αν κάποιος είναι όντως διάσημος, η εισαγωγή δεν είναι περιττή;), μια κορυφαία βιολονίστρια, έναν διάσημο γάλλο σκηνοθέτη, έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη και χορογράφο, μια ταλαντούχα ερμηνεύτρια, έναν ιδιοσυγκρασιακό περφόρμερ-δημιουργό κλπ. Ο μόνος που πρέπει να έμεινε παραπονεμένος είναι ένας βαρύτονος και ντραγκ περφόρμερ που έδωσε συνέντευξη άνευ επιθετικών προσδιορισμών, δεν περιγράφεται ούτε ως διάσημος ούτε ως κορυφαίος, αν και είμαι σίγουρος ότι είναι κορυφαίος στο είδος του. 

Κορυφαίος στο είδος του είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει να δίνει συνεντεύξεις σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο. Αυτή την Κυριακή (που ήταν Σάββατο), μετά τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Νεφέλη Μεγκ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, αλλά όχι (όπως θα περίμενε κανείς) στον Δημήτρη Δανίκα, που είναι επίσης κορυφαίος στο είδος του. Έτσι για άλλο ένα Σαββατοκύριακο, την τιμή της ελληνικής Δημοσιογραφίας ανέλαβαν να σώσουν οι συνεντεύξεις της εφημερίδας Παραπολιτικά, που ως γνωστόν δεν ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά αφουγκράζεται τον σφυγμό της εποχής. 

Την περασμένη εβδομάδα, τα Παραπολιτικά ήταν η μόνη εφημερίδα που φιλοξένησε συνεντεύξεις του προέδρου Νίκου Λούβρου και του προέδρου Δημοσθένη Βεργή. Αυτή την εβδομάδα, φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου Πολ Ευμορφίδη, του νεοεκλεγέντος βουλευτή Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, της νεοεκλεγείσης βουλευτού Μαρίας-Νεφέλης Χατζηιωαννίδου, του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, του πρώην υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και της τραγουδίστριας Κατερίνας Στανίση. Όλοι κορυφαίοι στο είδος τους. Μένει να προσδιορίσουμε ποιο είναι αυτό για τον καθέναν.