Skip to main content
Κυριακή 28 Απριλίου 2024
Μπαμπά, μιλάω / γερνάω, μαμά

Πομπής κενοσπουδία, επί σκηνής δράματα, ποίμνια, αγέλαι, διαδορατισμοί, κυνιδίοις οστάριον ερριμμένον, ψωμίον εις τας των ιχθύων δεξαμενάς, μυρμήκων ταλαιπωρίαι και αχθοφορίαι, μυιδίων επτοημένων διαδρομαί, σιγιλλάρια νευροσπαστούμενα. Χρη ουν εν τούτοις ευμενώς μεν και μη καταφρυαττόμενον εστάναι, παρακολουθείν μέντοι ότι τοσούτου άξιος έκαστός εστιν, όσου άξιά εστι ταύτα, περί α εσπούδακεν. 
― Μάρκος Αυρήλιος, Τα εις εαυτόν 7.3

 

Mi piace il melodramma perché si trova proprio al punto di incontro tra vita e teatro.
― Luchino Visconti

 

Η πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα κυριαρχείται από τις εξελίξεις στο κόμμα του Σύριζα, όπου ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δεν έχει κλείσει μήνα στο πόστο του και αμφισβητείται ευθέως και ανοικτά η πολιτική του επάρκεια. H σκηνική του παρουσία και επάρκεια δεν αμφισβητούνται ― η κάμερα και το τηλεοπτικό κοινό τον λατρεύει, και αυτός φροντίζει να ανταποδίδει. Φροντίζει μάλιστα, ως επαγγελματίας του είδους, να τροφοδοτεί τα κανάλια και με ευκολο/αξιομνημόνευτα ηχητικά στιγμιότυπα, τα λεγόμενα sound bites: «Μπαμπά, μιλάω» ήταν η δημόσια παρατήρηση που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στον πατέρα του όταν ο τελευταίος δεν έδειξε την δέουσα συστολή την ώρα της ομιλίας του γιου του. «Σε όποιον αρέσει», ήταν η αποστροφή του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στον Δημοσιογράφο Γιώργο Λιάγκα, όταν δήλωσε ότι λογοδοτεί στον κόσμο που τον εξέλεξε, παραβλέποντας τα κομματικά όργανα. Ακούγοντάς τον, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο Πρόεδρος Στέφανος δεν εμφορείται τόσο από το πνεύμα του Κώστα Κουλουφάκου (αν υποθέσουμε ότι τον γνωρίζει) όσο από το πνεύμα της Λίνας Νικολακοπούλου, που έγραψε το «Μαμά, γερνάω» και το «Σ΄ όποιον αρέσουμε». (Αν κάποια στιγμή ο Πρόεδρος Στέφανος αρχίσει να μιλά για το Ακριβό του Διθέσιο, αυτή η εντύπωση θα γίνει βεβαιότητα.) 

Λιάγκας Κασσελάκης
Le président Étienne chez Georges Liagas

Ενώ αυτά συντελούνται στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, η εγχώρια πολιτική προχωρά με τους γνωστούς ισοπεδωτικούς ρυθμούς, όπως και η μεταπολιτική (για την οποία έγινε λόγος τελευταία) και η παραπολιτική. Δεν υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το πώς ακριβώς ορίζονται αυτές οι έννοιες στο δημόσιο λόγο, αλλά μπορούμε να εξετάσουμε κάποιες περιπτώσεις πράξεων για να δούμε αν εντάσσονται στο ευρύτερο πολιτικό γίγνεσθαι. 

Ο Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης (Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Βουλευτής Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών) ανέβασε στο προφίλ του στο φέισμπουκ ένα ποστ 680 λέξεων και 29 φωτογραφιών με εντυπώσεις και πληροφορίες από τα εγκαίνια ενός πολυτελούς ξενοδοχείου (η ανάρτηση ξεκινά με ευχαριστίες στο Θεό και κλείνει με ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό). 

Adonis unbound

 

Σε άλλα νέα, η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του ως άνωθεν Αδώνιδος, σε ανάρτησή της στο X (ex-Twitter) μας πληροφορεί ότι απόψε στη Δράμα θα παρουσιαστεί στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο το βιβλίο της Ιχνηλάτες της Ιστορίας. Τι πιο σύνηθες, θα πείτε, από μια βιβλιοπαρουσίαση. Το ασύνηθες εδώ είναι ότι στην εκδήλωση δεν μας καλεί ούτε η συγγραφέας ούτε ο εκδοτικός οίκος «Ελληνοεκδοτική». Στην εκδήλωση μας προσκαλεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας (υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας (υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού). 

Για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα μιλήσουμε άλλη φορά. 

Manolidou Drama

 

Σε άλλα νέα, η εταιρεία ένδυσης ZEUS+ΔIONE σχεδίασε και προμήθευσε την αεροπορική εταιρεία Aegean  με τις νέες στολές της, και τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου εκδόθηκε το σχετικό Δελτίο Τύπου, με μόλις 328 λέξεις, φωτογραφίες και βίντεο. Αυτό το γεγονός θεωρήθηκε είδηση από κάποια Μέσα Ενημέρωσης, που το πρόβαλαν ανάλογα, και σταχυολογώ ενδεικτικά κάποια σάιτ: τo Έθνος το είχε ως είδηση στην κατηγορία «Travel». Το LIFO στην κατηγορία «Στυλ & Ομορφιά». Το Athens Voice στην κατηγορία «Fashion». Το Ναυτεμπορική στην κατηγορία «Επιχειρήσεις». Το Ζούγκλα στην κατηγορία «Εταιρικά Νέα». Το Protagon στην κατηγορία «Οικονομία». Το Newsit στην κατηγορία «Ελλάδα». Το iEfimerida στην κατηγορία «Ελλάδα», αλλά δύο φορές, μία τη Δευτέρα και μία την Τρίτη. Τέλος, το Πρώτο Θέμα το είχε επίσης δύο φορές, αλλά τη μία στην κατηγορία «Advertorial» και την άλλη στην κατηγορία «Ελλάδα». Κανείς δεν το ενέταξε στην κατηγορία «Μεταπολιτική» ή «Παραπολιτική».

epitome

 

advertorial

Για Πολιτική θα μιλήσουμε άλλη φορά. 


 

Υστερόγραφο: Αναζητώντας το επίσημο βίντεο του «Μαμά, γερνάω» στο Youtube, έπεσα πάνω σε διαφήμιση των νέων στολών της Aegean. Lasciate ogni speranza ― αν υποθέσουμε ότι είχατε ακόμα.