Skip to main content
Σάββατο 27 Απριλίου 2024
Ου γαρ έρχεται μόνον

Σύνοδος ΝΑΤΟ. Συνήθως, μια κατάφαση μεταξύ συμμάχων, σε προεπιλεγμένη και συμφωνημένη ατζέντα. Επίσης, μια πυροσβεστική μάνικα, δια παν ενδεχόμενον: πρόκειται για επαφές, σε ανώτατο επίπεδο, ανά δύο, των κρατών μελών, είτε για να ρυθμιστεί ένα θέμα, είτε για να ανταλλαγούν χειραψίες, όπως στην περίπτωση Ελλάδας-Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον αυτή τη χρονιά, έγκειται στο αλμπενί που θα επιδείξει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχει ενημερωθεί από μέρος της Δημοκρατικής πτέρυγας των ΗΠΑ, Μενέντες και έτσι, που θα αγωνιστούν να εγκαθιδρύσουν, όχι χωρίς μουρμούρα, ένα deal που δεν έχει επίθετο ακόμη, αλλά ο Μπάιντεν πολύ θα ήθελε, φεύγοντας, να χαρακτηριστεί «καινοτομικό» «ο Μπάιντεν έσφιξε τα λουριά» «νέος άνεμος» και τα παρόμοια.

Αυτή τη φορά, ο Πούτιν, από εφέτος στο στόχαστρο της παγκόσμιας κονίστρας, θα συναντήσει τον Μπάιντεν για να μετρηθούν προκειμένου να γράψουν εκτιμήσεις οι σύμβουλοί τους, εκτιμήσεις  ρεαλιστικές. Και, προς γενική έκπληξη των πάντων, η άλλη συνάντηση που επίκειται και η Ελλάδα τείνει να το ευχαριστηθεί, είναι η μάλλον σύντομη συνάντηση Μπάιντεν-Ερτοάν.

Στο βάθος του καιρού όπου οι μεγάλες προσδοκίες, είναι να ανασταλεί η περιφορά της πολιτικής ρουλέτας: ο μεγαλύτερος στρατός πλην ΗΠΑ, της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, κάνει από την εκλογή Τραμπ και δώθε, τα δικά του. Ο Γκιουλέν διώκεται και ως όνομα, οι πληγές του πραξικοπήματος χαίνουν, οι S-400 παρόντες και θα λείψουν με βαρύτατα ανταλλάγματα, η Τουρκία του ΝΑΤΟ απλώνεται πέραν την συνόρων της και όποια τρέλα σοφίστηκαν οι πασάδες συζητιέται σοβαρά.