Skip to main content
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
Ουγκάντα
(Esther Ruth Mbabazi/The New York Times)
(Esther Ruth Mbabazi/The New York Times)

Από ξέσπασμα του Έμπολα μέσα στο φθινόπωρο στην Ουγκάντα πέθαναν 55, ίσως 77, άτομα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ανάμεσά τους κι ένας δωδεκάχρονος (φωτογραφία). Οι αρχές έδειξαν αρχικά μεγάλη απροθυμία να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα, καθώς ο πληθυσμός ήταν κουρασμένος και θυμωμένος από τα σκληρά μέτρα περιορισμού του Covid.

Στην ίδια σελίδα, αυτή των NΥ Times, διαβάζω στις απόψεις ότι η πανδημία του Covid δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον ότι συνδέεται με τους ανεμβολίαστους αλλά με τους ηλικιωμένους – η αναφορά στους θανάτους. Σήμερα, όμως, το 90% των νέων θανάτων από Covid (στις ΗΠΑ) αφορά σε Αμερικανούς 65 ετών και άνω, ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό δεδομένου ότι το 94% των ηλικιωμένων Αμερικανών είναι εμβολιασμένοι.

Το άρθρο για την Ουγκάντα αναφέρει ότι πολλοί εκεί, ύστερα από την επιβολή μέτρων για τον Έμπολα όταν έφτασε στην πρωτεύουσα Καμπάλα, θεωρούν ότι ο εν λόγω ιός δεν υφίσταται, ότι πρόκειται για μαύρη μαγεία ή ότι οι λόγοι για τους περιορισμούς ήταν πολιτικοί.

Θεωρίες συνωμοσίας.

Πάω πίσω στον κορωνοϊό: Η ασυνέπεια ως προς τη διαχείριση του Covid ξεκίνησε από την αρχή, από το κεφάλι, όταν στα τέλη του Γενάρη του 2020 ο Δρ Τέντρος, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, έδινε συγχαρητήρια στην Κίνα για διαφάνεια, για την προθυμία να μοιραστεί πληροφορίες και για την άμεση αντίδραση στο αρχικό ξέσπασμα του ιού (όταν το Lancet επαινούσε τον ΠΟΥ για γοργή και προσεκτική δράση). Και συνέχισε με τις επικρατούσες αρχικές απόψεις ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. 

Πάλι Ουγκάντα: Βρήκα ότι το προσδόκιμο όριο ζωής εκεί για το 2022 είναι στα 64,06 έτη.

Εύκολο να δαχτυλοδείχνεις ψεκασμένους.