Skip to main content
Σάββατο 04 Μαΐου 2024
Τρία πουλάκια κάθονταν

Η πρόταση μομφής του Σύριζα ήταν μια άχρηστη κίνηση που μόνον χαρτορίχτες θα επαινούσαν. Τι την ήθελε ο Τσίπρας; Για να βαρέσει στο δοξαπατρί τον Μητσοτάκη και με δρεπανηφόρα άρματα πανίσχυρων επιχειρημάτων να κερδίσει εκλογές; Τόσο μυαλό έχει. Αν ήταν αρχηγός του Σύριζα κάποιος λιγότερο ασταθής και ηλικιακά μεγαλύτερος, όπως ο Φίλης, όλα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά και οι τρεις αρχηγοί, κατ' όνομα ισχύοντες στο εκλογικό κοινό, ήτοι Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης δεν έχουν ανάγκη να μέμφονται ο ένας τον άλλον. Και ο λόγος είναι απλός: σκέφτονται μηχανικά.
 
Μπροστά μας, τρεις ημέρες Παθών. Το έναυσμα οφείλεται στον Τσίπρα, που κατέβασε μιαν ιδέα και την σπρώχνει στο τέρμα της. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, θα περιμένει έξι μήνες για να προβεί πάλι σε «αιφνιδιασμό». Δηλαδή θα είναι έτοιμος για νέα μομφή τον Ιούλιο που είναι παχειές οι μύγες. Δεν θα επιπλέουν μήτε οι καρπουζόφλουδες τότε. Ο άνθρωπος ξοδεύει τα πυρομαχικά του στον βρόντο.
 
Ο Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε με μια επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και με ένα κλασικό σφάλμα, απ' αυτά που συνηθίζει η οικογένεια: έβαλε τον γάτο του (λέγε με Άδωνι) να σχολιάζει υποτιμητικά και περιφρονητικά. Με χαμηλωμένο βλέφαρο, η παράταξη, σίγουρη για τον θρίαμβό της, φέρεται ωσάν τους Αθηναίους στα λατομεία των Συρακουσών: αδιέξοδα. Το φυσικό αέριο και τα καύσιμα πήραν τα βουνά, στην Ουκρανία πυρπόλησαν τη ναλίβκα και το μπορτς, η Γερμανία καιροσκοπεί και ο Μπάιντεν κάτι ετοιμάζει, αλλά μοιάζει με τις ιδέες που κατέθεσε στο Αφγανιστάν.
 
Βέβαια, ο τρίτος που διέφυγε, λέγε με Ανδρουλάκη, που πιστεύεται άνευ στοιχείων πως αγγίζει τα ποσοστά του Σύριζα, καινοτόμησε υποστηρίζοντας πως θα καταψηφίσει, αλλά δεν θέλει εκλογές. Και το ανάποδο να διάλεγε, πάλι εμβρόντητους οπαδούς θα κέρδιζε. Βλέπετε, λίγες θητείες στην Ευρωβουλή σε καλύπτουν με έναν μπλαζέ μανδύα. Και οι δήθεν ιστορικοί αντίπαλοι, μητσοτακισμός και σκέψη του Τσίπρα, ξέδωσαν με ειρωνείες εναντίον του σιωπηλού χιονάνθρωπου που δεν σκοπεύει να διαβεί τον Ρουβίκωνα, αλλά τον Γιαουρτοπόταμο.
 
Το δις εξαμαρτείν, ίδιον ανδρός που φοβάται να ζήσει. Όταν γεννήθηκες σαφρίδι και καμώνεσαι πως είσαι πνεύμα πύθωνος, δεν εμπιστεύεσαι τις ιδέες σου, ιδίως γνωρίζοντας πως το ποσοστό περί το 30% του 2019 είναι όνειρο απατηλό, πληγωμένος φυσητήρας στον Άλιμο, δήθεν καυστικός και σε λίγο πενηντάρης. Φιλικά, διάλεξε έξτρα ακίνδυνους δεξιάντζες να ρεφάρεις τις χασούρες, διότι ό,τι έπραξες, το οφείλεις στους Ανέλους κι όχι στον Ανταρσύα. Όσο για εμάς, τους αδρανείς ψηφοφόρους της πανδημίας και τους θαυμαστές του Σταϊκούρα και άλλων λογιστών, υπάρχουμε χάρη στα εμβόλια δυσπιστούμε στον Ανδρουλάκη και η θάλασσα ουκ έστιν έτι.
 
Δεν γεννήθηκα αρνητικός έναντι της Αριστεράς -Θεός φυλάξοι! Αλλά ο παριστάνων τον ηγέτη της, Νάβις και Μούρτζουφλος και αγνοιακός, ως τέκνο της ανάγκης, αποφάσισε, με την παρουσία έμπειρων στελεχών, να καταλήξει βουβός έναντι του Πολακισμού, όπως το έπραξε και με άλλους, επίσης της μαυροφόρας απελπισιάς. Καλά, κανένας δεν έπιασε το ανεπιτυχές και επικίνδυνο μιας πρότασης μομφής, που απαλλάσσει για έξι μήνες την χώρα από την πολιτική ζύμωση; Διότι αποκλείεται να είμαι ο μόνος που καταλαβαίνει πως ο Μητσοτάκης μετράει μπουκιές και μέρες εν τη καταρροή του. Ο Τσίπρας κατεχόμενος από κομματικό γλαύκωμα, δεν κατάλαβε πως αφήνει τράτο στον νευρωτική ηγέτη μιας πολιτικής φαμίλιας με την πρόταση μομφής. Η δεξιά του δεν πάει καλά, διότι θα την αδράξει ο Καραμανλής, από ασφαλέστερη γενιά. Ο λαός που κυβερνά, βρίσκεται σε πανδημία, με εξτρά εκατό νεκρούς τη μέρα, και τον υποσκάπτει μια φαινομενικά ουδέτερη Εκκλησία, ενώ θρέφει ανυποψίαστος στρατιές από ανεμβολίαστα και ιδεολογικώς ψοφοδεή ντουρντουβάκια. Η ακρίβεια θερίζει και μάλιστα στην κατανάλωση και στην ενέργεια. Οι νεότεροι πολιτικοί που βαταρίζουν μέσα στο τρακ, είναι διαφανείς στην πιάτσα. Ο ίδιος κάθε τόσο αλλάζει κάπα, τόγα, πέτσινο παντελόνι και ταξιδεύει σαν τη σβούρα για να ψελλίσει δυο λογάκια με τύπους που τον βαριούνται. Βρίσκεται σε συνεχή αποδρομή και αποθάρρυνση. Και τι εύχεται, ο έρμος και σκότεινος, στην βραδυνή του προσευχή; «αχ και να βρίσκονταν ένας λαφρόμυαλος να μου ρίξει μια μομφή κατακούτελα, να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα!»
 
Ε, αυτό ακριβώς έκαμε ο Τσίπρας. Τα πουλάκια θέλουνε κλαδί, κι αυτός του υπέδειξε.
 
«Τώρα, απαγορεύονται όλα! Κι όποιος έχει κλείσει κότες στη αυλή του σε κοτέτσι, αμέσως να τις απολύσει! γιατί αν δεν τις απολύσετε, τα πετεινά, θα σας πιάσουν, θα σας δέσουνε για κράχτες, για να πιάνουν λωποδύτες, διαρρήκτες, λιποτάκτες!»