Skip to main content
Δευτέρα 27 Μαΐου 2024
Εκδοτικό δελτίο (για την εβδομάδα που πέρασε)

Το βιβλίο της εβδομάδας για μένα είναι αυτό: 

https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=271556&return_url

Lionel Duroy, Ευγενία, Αθήνα: εκδόσεις Πόλις 2022, 528 σελίδες. Γιατί ; Όχι λόγω της επικαιρότητας του θέματος που πραγματεύεται (δείτε την παρουσίαση, αν θέλετε). Αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο πραγματεύεται ένα τόσο δύσκολο θέμα. Δεν είναι μάλλον αριστούργημα και εκτείνεται σε πάνω από πεντακόσιες σελίδες. Δεν γνωρίζω την ποιότητα της μετάφρασης, επειδή εγώ το διάβασα στα γαλλικά. Είναι λίγο φτιαγμένο με μοντέρνα υλικά, το βλέμμα μιας γυναίκας, μια χώρα της περιφέρειας, αλλά δεν μένει σε αυτά και τα αξιοποιεί. Είναι ένα βιβλίο που ξεχωρίζω. 

Και η δεύτερη παρουσίαση από άλλη βάση δεδομένων, λίγο καλύτερα: 

https://osdelnet.gr/book/1298185

Περισσότερα στοιχεία, μερικές κρίσεις. Γιατί δεν το δίνουν και σε δυο ελληνόφωνους αναγνώστες, πριν κυκλοφορήσει, να μας πουν δυο λόγια; Στους επιμελητές, ας πούμε. Anyway, ας μην γκρινιάζω. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη (αναζήτηση) θα βρείτε κυρίως άρθρα στα γαλλικά, αν ψάξετε με το όνομα του συγγραφέα, δέκα για την ακρίβεια. Ωστόσο ο ηλεκτρονικός κατάλογος δεν ξέρει τον συγγραφέα, δηλαδή δεν έχει περαστεί ούτε το προηγούμενο βιβλίο του που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (2002, πριν είκοσι χρόνια). Αναρωτιέμαι μάλιστα γιατί η Κίττυ Ξενάκη που μετέφρασε το Μια μέρα θα σε σκοτώσω και εργάζεται στις εκδόσεις Πόλις δεν ανέλαβε και το δεύτερο βιβλίο που βγαίνει ελληνικά. Μακάρι να επανεκδοθεί κι αυτό στις εκδόσεις Πόλις, είναι εξαντλημένο (πρώτη έκδοση: Modern Times). Αν υπήρχε μία σοβαρή βάση δεδομένων, θα έπρεπε να έχουμε ένα εργοβιογραφικό του συγγραφέα. Επίσης τα περιεχόμενα των δύο βιβλίων, ένα απόσπασμα, και μερικές ελληνόφωνες βιβλιοκρισίες ή έστω μεταφρασμένα αποσπάσματα από την εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας, ας πούμε. Τα tags είναι πενιχρά, τα απολύτως απαραίτητα και δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού από χρήστες των μέσων. Επίσης καμιά σύνδεση με άλλες βάσεις δεδομένων, ούτε και μεταξύ τους. Και οι δυο κάνουν αναπαραγωγή από το οπισθόφυλλο. Η εθνική βιβλιοθήκη τις αγνοεί. Καλά, για το πρωτότυπο ούτε λόγος. 

Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει τι διαβάζω, πάντως την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθούμε με την ομάδα να διαβάσουμε το εξής: https://almabooks.com/product/pushkin-hills/ Εύχομαι να μεταφραστεί στα ελληνικά από το ρωσικό πρωτότυπο κατά δική μου προτίμηση. Είναι ένα μυθιστόρημα που ξαναζωντανεύει τον Πούσκιν. Θα ήταν ωραία να γίνει κάτι ανάλογο με τον Σολωμό από κάποιον. Να σημειώσω ότι το γκρουπ έχει και διαδικτυακή συνάντηση σε άλλη ημερομηνία, οπότε όσοι δεν μπορείτε την Παρασκευή: https://www.pushkinhouse.org/events/online-reading-group-dovlatov-pushk… Ο κόσμος μίκρυνε πολύ, ποτέ δεν ξέρεις. Ας διαβάσουμε.

Να πω ότι έχει εμφανιστεί συνάδελφος αναγνώστης στην ελληνόφωνη κρατική τηλεόραση: https://www.ert.gr/ellinika-docs/i-leschi-toy-vivlioy-2/ Βάλανε και συνδέσμους για τα επεισόδια. Για όσους σπουδάζουν συγκριτική τηλεορασολογία: https://www.bbc.co.uk/programmes/m001d1yy Είναι ένα εξαιρετικό ντοκ για την Έρημη χώρα. Με διαβάζουν και από το εξωτερικό στα ελληνικά. Το πάω για διεθνή καριέρα.

tyflopoulos@istos.gr

Εικόνα: William Kentridge, De Como Não Fui Ministro D’Estado, 2012. HD film, 2 minutes 2 seconds. William Kentridge Studio, Johannesburg © William Kentridge.

Αναπαραγωγή από: https://www.royalacademy.org.uk/exhibition/william-kentridge