Skip to main content
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
Invasion of the Zamboonians

Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης μάς έχει κάνει να αναρωτιόμαστε τι είναι πραγματικό και τι είναι τεχνητό στην καθημερινότητα (το τι είναι νοήμον και τι ανόητο έχει πάψει να υφίσταται ως διάκριση εδώ και πολλά χρόνια). Έτσι νομιμοποιούμαι να κοιτάζω τις ειδήσεις και τις διαφημίσεις με αυξημένη καχυποψία. 

Ο αλγόριθμος στα σόσιαλ μίντια, για παράδειγμα, μού εμφάνισε μια διαφήμιση για ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται να δημιουργήσει, σχεδιάσει και εκδώσει ηλεκτρονικό βιβλίο ή μελέτη μέσα σε δύο λεπτά, χωρίς να γράψεις λέξη. Στην αγγλική γλώσσα, για την ώρα. Νομίζω ότι όταν αρχίσει να εφαρμόζεται στην ελληνική γλώσσα δεν θα καταλάβουμε καμία διαφορά από τις τρέχουσες εκδόσεις.

AI book

 

Διάβασα το ρεπορτάζ για τις εκτεταμένες ηλεκτρονικές απάτες στη χώρα μας, αλλά για εμένα η ουσιαστική είδηση ήταν καταχωμένη σε μια παράγραφο στο τέλος του άρθρου: «Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι δράστες αρχικά αποκτούσαν κλεμμένους κωδικούς (usernames και passwords) τους οποίους είχαν υφαρπάξει και διέθεταν προς πώληση στο σκοτεινό Διαδίκτυο άλλες εγκληματικές ομάδες. Επειτα αποκτούσαν πρόσβαση στα emails των θυμάτων τους και στο e-banking, και χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης e-GOV για να υποκλέψουν κωδικούς ασφαλείας και να διοχετεύσουν χρηματικά ποσά σε δικούς τους λογαριασμούς, ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και στοιχηματικές εταιρείες».

Καθημερινή

 

Μάλιστα. Οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης του ελληνικού δημοσίου, που υποτίθεται ότι είναι άτρωτες και ασφαλείς. Εν ολίγοις, έκαναν το κράτος συνεργό στην απάτη. Το έκαναν γιατί μπορούσαν ― και το μπορούσαν γιατί αν θέλει ένας πολίτης να κάνει ταυτοπροσωπία στο gov.gr, το σύστημα του επιβάλλει να το κάνει μέσω ενός φορέα όπου ο πολίτης έχει ήδη λογαριασμό. Ποιοι είναι οι εγκεκριμένοι φορείς κατά τον κ. Πιερρακάκη (που έστησε το σύστημα) και οι οποίοι εγγυώνται την ασφάλεια της πράξης; Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (ΓΓΠΣΨΔ) για αρχή, και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Καλώς ως εδώ. Αλλά οι επόμενοι "φορείς" κατά το σύστημα, είναι ιδιωτικές τράπεζες που εξισώνονται με τους φορείς του ελληνικού δημοσίου: Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Euro, Attica, Optima, Παγκρήτια, Ηπείρου. Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Χανίων. Αίφνης το δημόσιο σύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης είναι τόσο ασφαλές όσο το e-banking της Τράπεζας Καρδίτσας. 

Φορεις

 

Μια από τις επιτυχίες του gov.gr ήταν η άυλη συνταγογράφηση, και τώρα το κόνσεπτ της αϋλότητας επεκτάθηκε και στην πολιτιστική κληρονομιά, με ειδικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Τι είναι η «άυλη πολιτιστική κληρονομιά», λοιπόν; Η αρμοδία υπουργός κ. Μενδώνη προσπάθησε φιλότιμα να περιγράψει τα απερίγραπτα και να προσδιορίσει τα απροσδιόριστα παρουσιάζοντας ένα μπακάλικο νομοσχέδιο που είχε πλήθος άσχετων διατάξεων (με κορυφαία την υποχρέωση δήλωσης των ανιχνευτών μετάλλων από τους κατόχους τους), ενώ θα μπορούσε απλώς να πει ότι προστατεύεται η ελληνική παράδοση. Το λέω γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ημέτερος κ. Σχινάς έχει καθήκοντα «Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας» και όλοι προσποιούνται ότι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Δεν χρειάζεται καμιά υψηλή ή τεχνητή νοημοσύνη για να γίνει το άλμα στην Προώθηση του Ελληνικού Τρόπου Ζωής μας, και απορώ γιατί έχει αργήσει τόσο. 

Μιλώντας για τρόπο ζωής και τεχνητή νοημοσύνη, είδα σήμερα την πασχαλινή διαφήμιση του Jumbo με τον Χρήστο Ζαμπούνη. Τεχνητή ή πραγματική; Νοημοσύνη ή ανοησία; Εσείς θα κρίνετε. Πάντως σκέφτηκα ότι του χρόνου η πασχαλινή διαφήμιση του Jumbo θα είναι οπωσδήποτε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Και απορώ γιατί έχει αργήσει τόσο.