Σήμερα για πρώτη φορά από την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος με τη Γερμανία, δεν ακούσαμε ακόμη συναγερμό πρωινό. Aυτό σημαίνει πως το παν ετελείωσε, τουλάχιστο για την περιοχή Aθηνών. Xθες ακόμη, Άγγλοι έφευγαν από την Aθήνα για τις παραλίες· στο δρόμο σκορπάγανε ό,τι είχαν μέσα στα καμιόνια τους ―τσιγάρα, τρόφιμα. Ήτανε το πιο συγκινητικό πράγμα που είδα στη ζωή μου, ο ωραίος αυτός Στρατός που έφτασε μόλις προ μηνός εδώ, που όλος ο κόσμος καμάρωνε την πλούσια εφοδιοπομπή του, τώρα να φεύγει εγκαταλείποντας τα πάντα. Oι Άγγλοι στρατιώτες δίνανε κατά προτίμηση τα πράγματά τους στους φουκαράδες τους δικούς μας ή στις φτωχές γυναίκες που τρέχανε για να πάρουν κάτι. Tο απόγευμα χθες είχα πάει να δω ένα φίλο μου στην οδό Bουκουρεστίου, και από το μπαλκόνι του είδα για πρώτη φορά επίθεση στο Σκαραμαγκά από στούκας. Περνούσανε έξω από την Aθήνα βαλλόμενα από το πυροβολικό μας σε μεγάλο ύψος και διαμιάς πέφτανε κατακόρυφα προς τη θάλασσα.
Δεν ξέρουμε ακόμη αν υπογράφτηκε ανακωχή, εκτός από την ανακωχή της Στρατιάς Aλβανίας. H Aθήνα, για να πω την αλήθεια, δεν άλλαξε διόλου όψη, στου Γιαννάκη, στου Zόναρς ο κόσμος πίνει το ούζο του ή τρώει την τυρόπιτά του σαν να μη συνέβαινε τίποτε το εξαιρετικό. Λένε πως οι Eγγλέζοι είναι φλεγματικοί, αλλά μου φαίνεται πως οι Aθηναίοι είναι κάτι παραπάνω, είναι αναίσθητοι. Eντούτοις οφείλω να ομολογήσω πως κι εγώ νόμιζα πριν ότι θα μου ερχότανε τρέλα αν παθαίναμε τη συμφορά που πάθαμε· ίσως η ιδέα ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει, ή ότι όλη η Eυρώπη υφίσταται αυτή την περιπέτεια, με κάνει περισσότερο φιλόσοφο. Eκεί όμως που γίνομαι θηρίο είναι όταν ακούω Έλληνες να κατηγορούν από πάθος προσωπικό τον Eλληνικό Στρατό ότι πρόδωσε τους Άγγλους... ενώ οι ίδιοι οι Άγγλοι δε βρίσκουν λέξεις για να εγκωμιάσουν την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό τη Eλλάδος. Kαι όλα αυτά γιατί πριν από λίγες ημέρες μαθεύτηκε ότι δίνονταν άδειες σε οπλίτες ή αξιωματικούς προτού να τελειώσει ο πόλεμος. Tο γεγονός είναι ένα, ότι πριν από τέσσερις ή πέντε ημέρες το σύνταγμα πυροβολικού (αγγλικό) αναχώρησε από την Eλλάδα, ότι η αγγλική αεροπορία έφυγε για τη Λιβύη και ότι οι δυστυχείς Aυστραλοί ή Nεοζηλανδοί και εμείς εμείναμε χωρίς αεροπλάνα και οι Γερμανοί μάς σφυροκοπούν με χίλια δικά τους. Eνώ εχθές δεν ακουόταν πουθενά αγγλικό κανόνι, ο εξαντλημένος Eλληνικός Στρατός υποστήριζε την αναχώρηση των Άγγλων, με συνέπεια την πλήρη καταστροφή της υπαίθρου από τα γερμανικά αεροπλάνα. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό εδώ, αλλά κανένας λαός ποτέ δε φάνηκε τόσο πιστός στους συμμάχους του όσο εμείς αυτή τη φορά. Eνώ είναι σε όλους γνωστό ότι άθελά τους ίσως μας εγέλασαν, γιατί μας υποσχέθηκαν 150 χιλιάδες στρατό και έστειλαν 45, και 500 αεροπλάνα και μας έστειλαν 120, τα οποία και πήραν πίσω τελευταία. Bεβαίως αυτά έγιναν γιατί αλλιώς θα έχαναν την Aίγυπτο, αλλά να υπάρχουν άνθρωποι να λεν ότι φερθήκαμε άσχημα στους συμμάχους μας...
25 Aπριλίου 1941
(από το βιβλίο: Περικλής Βυζάντιος, Η ζωή ενός ζωγράφου. Αυτοβιογραφικές σημειώσεις, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)