Skip to main content
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
Εκδοτικό δελτίο (για την εβδομάδα από 11 έως και 17 Ιουλίου)
Φωτογραφία από τις αλυκές Μεσολογγίου [άγνωστη πηγή]
Φωτογραφία από τις αλυκές Μεσολογγίου [άγνωστη πηγή]

Η Διέξοδος είναι ένας ιδιωτικός πολιτισμικός οργανισμός που εδρεύει στο Μεσολόγγι και κατά καιρούς εκδίδει βιβλία που αφορούν την τοπική ιστορία. Το αλάτι υπήρξε μια από τις πλουτοπαραγωγκές πηγές της περιοχής και μόλις κυκλοφόρησε ένας δεύτερος τόμος για την εξέλιξη της επεξεργασίας αυτού του υλικού στις αλυκές της λιμνοθάλασσας. Τα στοιχεία της έκδοσης: Νίκος Π. Κορδόση, Οι αλυκές του Μεσολογγίου και οι άνθρωποι τους. 14ος-21ος αιώνας, Μεσολόγγι: Διέξοδος 2022. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το ίδρυμα [http://www.diexodos.com.gr] ή το βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ [https://mietbookstore.gr/product/oi-alykes-tou-mesolongiou-kai-oi-anthr…]

Ο Μιχάλης Πασχάλης επιχειρεί με την παρούσα μελέτη να ανατρέψει την κρατούσα άποψη ότι οι ακαδημίες έπαιξαν κάποιον ρόλο στη συγκρότηση της λεγόμενης κρητικής λογοτεχνίας της ακμής. Ανυπομονώ να διαβάσω το έργο του όπως πάντα. Οι απόψεις του, ακόμη και όταν διαφωνεί κανείς μαζί τους, είναι πάντα τεκμηριωμένες. Και τα θέματα που επιλέγει έχουν καίρια σημασία για το πρόβλημα με το οποίο ασχολείται. Τίτλος: Γύρω από τη γένεση της κρητικής λογοτεχνίας της ακμής. Ο ρόλος των τοπικών ακαδημιών, Ηράκλειο: ΠΕΚ 2022. https://www.cup.gr/book/genesi-kritikis-logotexnias-akmis/

Προσεχώς

Φίλιππος Δρακονταειδής, Τέσσερις γωνίες και επτά θανάσιμα αμαρτήματα, Αθήνα : Κέδρος 2022, 168 σελίδες. Ακολουθεί απόσπασμα από κείμενο με τίτλο:

"Σκόρδο"

᾽Πέρασαν λίγα χρόνια για να καταλάβω το δίδαγμα του θείου μου "Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις, την Κυριακή να μη λουστείς αν θέλεις να προκόψεις, την Δευτέρα και την Τρίτη κάνε τις δουλειές στο σπίτι". Όπως βλέπεις, έλεγε, οι μέρες που περισσεύουν είναι η Πέμπτη και το Σάββατο. Το Σάββατο είναι αργία. Αφού ο Δημιουργός και Πλάστης μας αναπαύεται όπως οι Εβραίοι, αναπαυόμαστε και εμείς, οπότε δεν μένει παρά η Πέμπτη για τον εαυτό μας. Και πέρασαν άλλα τόσα χρόνια για να καταλάβω πως την Πέμπτη, αφού είχε ξεπουλήσει τα ζαρζαβατικά και τα καρπούζια στην υπαίθρια αγορά ως το απομεσήμερο, ο θείος μου βούλιαζε ανάμεσα στα σκέλια της ζωντοχήρας εξαδέλφης του πατέρα μου, η οποία τον κρατούσε ώρες εκεί στα ωκεάνεια βάθη της και τον ανέσυρε μισοπνιγμένο στον δρόμο για να ανανήψει ως την επόμενη Πέμπτη του Θεού. Την γνώρισα την ζωντοχήρα εξαδέλφη του πατέρα μου όταν είχε φυτρώσει το μουστάκι μου, ένα Ψυχοσάββατο, "να με λες θεία", μου είπε στεκούμενη στην πόρτα του σπιτικού της ανάμεσα στις γλάστρες με τα βασιλικά και τις αρμπαρόριζες κρατώντας στο δεξί της ένα ποτήρι νερό και στο αριστερό της ένα πιατάκι με ένα λουκούμι, "αν θέλεις δεύτερο λουκούμι", μουρμούρισε χαμηλώνοντας τα μάτια για να μη με τρομάξει, "έλα μέσα να το πάρεις".᾽

Έντουμντ Χούσερλ, Το όλον και το μέρος: Τρίτη λογική έρευνα, Αθήνα : Εστία 2022, μτφρ Φωτεινή Βασιλείου [http://www.philosophy.uoa.gr/credits07701/basileioy-fwteini.html] Από την παρουσίαση του εκδότη στα ISBN:

"Στα 1900-1901 εκδίδονται οι ρηξικέλευθες Λογικές έρευνες, έργο με το οποίο ο Έντμουντ Χούσσερλ (Edmund Husserl, 1859-1938) εγκαινιάζει τη φαινομενολογία, ένα από τα σπουδαιότερα και επιδραστικότερα φιλοσοφικά ρεύματα του εικοστού αιώνα. Στην τρίτη Λογική έρευνα, με τίτλο «Για τη θεωρία των όλων και των μερών», που δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά στα ελληνικά, ο Χούσσερλ αναπτύσσει τη θεωρία του για το όλον, τα μέρη, και τις μεταξύ τους σχέσεις. Επειδή ο Χούσσερλ θεωρεί ότι αυτή η «μερολογική» θεωρία αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της ιδέας του φαινομενολογικού «a priori», τη συστήνει ως το καλύτερο αφετηριακό σημείο εισόδου στη φαινομενολογική σκέψη. Πρόκειται πράγματι για μια μελέτη-κλειδί για την κατανόηση συνολικά των φαινομενολογικών αναλύσεων της δομής της συνείδησης και των «αποβλεπτικών» αντικειμένων της, την οποία μεταφράζει, παρουσιάζει και σχολιάζει με σχολαστικότητα, ευρυμάθεια και οξύνοια η Φωτεινή Βασιλείου, μελετήτρια της φαινομενολογίας και ειδικά του Χούσσερλ, αναδεικνύοντας τη σχέση της με το συνολικό έργο του φιλοσόφου." 

Η κυρία Βασιλείου είναι ειδική για το θέμα. Η δεύτερη λογική έρευνα είχε βγει στα ελληνικά το 1986 σε μετάφραση Ν.Μ. Σκουτερόπουλου από τις εκδόσεις Γνώση.

Τζούντιθ Μπάτλερ, Η δύναμη της μη βίας : Ένας ηθικοπολιτικός δεσμός, Αθήνα: Αλεξάνδρεια 2022 μτφρ Γιώργος Καράμπελας. Τον Νοέμβριο. 

Wilbur Knorr, Η αρχαία παράδοση των γεωμετρικών προβλημάτων, Ηράκλειο: ΠΕΚ 2022, μτφρ Τεύκρος Μιχαηλίδης. Για μένα ένα αριστούργημα που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Η αγγλική έκδοση εδώ: https://archive.org/details/ancienttradition0002knor Μάλλον πρέπει να κάνω ένα ξεχωριστό και εκτενές κείμενο για όσα βιβλία θα βγουν προσεχώς από τις ΠΕΚ.

Επανεκδόσεις

Η μετάφραση της Έφης Κορομηλά για την Μανόν Λεσκό του Πρεβό. Ωκεανίδα

tyflopoulos@istos.gr