Skip to main content
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Εταιρεία Συγγραφέων: Ανακοίνωση για τον θάνατο του Λεύκιου Ζαφειρίου

«Εδώ που θρυμμάτισε τα όνειρά της
η απουσία των ανθρώπων,
θα έρθει η ώρα της αναχώρησης»

                                                         «Ποιήματα», 1975

 

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Κύπριου ποιητή, πεζογράφου, φιλολόγου/ερευνητή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων, Λεύκιου Ζαφειρίου.

Ο Λεύκιος Ζαφειρίου ξεχώρισε στον χώρο των γραμμάτων με μια ποιητική γλώσσα βαθιά πολιτική αλλά και λυρικά θλιμμένη, που μιλάει για τον έρωτα, τον θάνατο, αλλά και την ιστορική περιπέτεια της Κύπρου και την ίδια τη λειτουργία της ποίησης. Το έργο του συνομιλεί διακειμενικά με ποιητές, ζωγράφους και ιστορικά πρόσωπα, με το παρελθόν αλλά και με ένα δυστοπικό παρόν που απειλητικό επελαύνει. Ο Λεύκιος Ζαφειρίου έχει τιμηθεί επανειλημμένα, μεταξύ άλλων και με πέντε κρατικά βραβεία, καθώς και με το βραβείο δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών για τη μελέτη του "Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου".

Στους οικείους του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια.
 

Ο Λεύκιος Ζαφειρίου (Ζαφείρης) γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1948 στη Λάρνακα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσίευσε ποιήματα, κείμενα και μελέτες για τη λογοτεχνία, συνεισέφερε δραστικά στις καλβικές σπουδές, ενώ μετείχε στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού «Σημείο» (Λευκωσία 1992-1999), καθώς και στην έκδοση των λογοτεχνικών περιοδικών «Ακτή» και «Ύλαντρον».

Το Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου/ΕΛΚ, ανακοίνωσε πως η απονομή του «Βραβείου Γ.Φ. Πιερίδης» για το έτος 2022 στον Λεύκιο Ζαφειρίου για τη «Συνολική Προσφορά του στα Κυπριακά Και Ελληνικά Γράμματα» (που προανακοινώθηκε στις 29 Γενάρη, 2022) επιταχύνεται και θα λάβει χώρα σε σεμνή τελετή στη γενέτειρά του Λάρνακα.

Πηγή:http://www.authors.gr/posts/view/anakoinwsh-gia-ton-thanato-tou-leukiou…