Skip to main content
Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Μητσοτάκης: γάμος ομοφύλων

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ακροδεξιό. Με θύμωσε πολύ ο τίτλος του άρθρου της Εφημερίδας των Συντακτών “έκλεισε το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο ο Μητσοτάκης” και από κάτω η αναφορά στον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από την επιλογή της παρένθετης μητέρας. Αυτό λοιπόν είναι το κύριο που συγκράτησε η Εφημερίδα των Συντακτών από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ; 

Έχω αναφερθεί, και όχι μία φορά, στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στο πόσο με απωθεί η πρακτική είτε από ομόφυλα είτε από ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν θα επαναλάβω.

Αλλά επιτέλους - ας προχωρήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών και για το δικαίωμα στην υιοθεσία. Είμαι ομοφυλόφιλος, με κούρασαν οι δίχως τέλος σε σημείο εμπαιγμού κύκλοι συνεχών συζητήσεων.

Ναυάγιο μεγάλο αν ενωμένα τα κόμματα της αριστεράς δεν στηρίξουν σχετικό μελλοντικό σχέδιο νόμου με αφορμή τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από την παρένθετη μητρότητα. Ουσιαστικά φτήνια αντιπολίτευσης με τεράστια ζημιά για τους ομοφυλόφιλους.

Ναι βέβαια, υπάρχει ζήτημα ισονομίας εφόσον ετερόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα σε πρακτικές παρένθετης μητρότητας. Αλλά κανείς δεν θα μου πει να στηρίξω υποχρεωτική στράτευση των γυναικών όταν είμαι κατά της υποχρεωτικής στράτευσης.

Ούτε με αφορά τι κάνουν άλλες προοδευμένες δυτικές κοινωνίες σχετικά με το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας, το οποίο όπως εφαρμόζεται, η γενική και παγκόσμια εικόνα του, χαρακτηρίζεται από ταξικότητα, διεθνές παραεμπόριο, επί της ουσίας σωματεμπορία και ρατσισμό. Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο έχουν θεσπίσει υπέρ του δικαιώματος στην ευθανασία. Δεν μου λέει τίποτα αυτό, αντίθετα με ανατριχιάζει μια ελληνική προοπτική. Ούτε με αφορούν τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας (της οποίας οι πολιτικές στην κυβέρνηση εξακολουθούν να με βρίσκουν αντίθετο), ούτε πιθανές ευρωπαϊκές προσωπικές φιλοδοξίες του Μητσοτάκη που ίσως λειτουργούν ως κίνητρο να προωθήσει τέτοια αλλαγή.

Ένα μόνο: εφόσον κατατεθεί σύντομα σχέδιο νόμου σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο Μητσοτάκης, η αριστερά οφείλει ενωμένη να στηρίξει.

Κλείνοντας, για όσους κοιτάνε δυτικά, να σημειώσω ότι ο Πάπας, η (υπερσυντηρητική) Καθολική Εκκλησία ανήγγειλε ότι θα επιτρέπει στους ιερείς της να ευλογούν την ένωση ομόφυλων ζευγαριών. Αντίθετα, λίγες μέρες μετά, παρότρυνε απαγόρευση στην παρένθετη μητρότητα

ΥΓ. Και για όσους κόπτονται για το κοινό καλό και θεωρούν άκαιρο να κατεβάσει η κυβέρνηση σχέδιο νόμο για την ισότητα στο γάμο, τώρα με τα τόσα προβλήματα που έχει η χώρα, θα έλεγαν το ίδιο αν επρόκειτο για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες; Έτερον εκάτερον.